گزارش آماری نقض حقوق هنر و هنرمندان – تیر ماه ۹۹

تنظیم نمودار : ابراهیم فداکار  Ibrahim Fadakar

گزارش نقض حقوق هـنرمـــــــــندان در تیر ماه ۱۳۹۹

تهیه و تنظیم : ابراهیم فداکار

  • ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر

      هیچکس نمی بایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.
با توجه به حجم بالای سانسور و عدم درج کلیه خبرهای مربوط به نقض حقوق هنرمندان ، این گزارش تنها ۲۰٪ خبرهای موجود در کشور را بازتاب خواهد داد.

  در گزارش تیرماه ۱۳۹۹ به شرح نقض حقوق هنر و هنرمندان می پردازیم:

 اجتماعی 

کویتی‌پور آیا فرمان را چرخانده است؟

   به گزارش خبرنگار فارس، غلام کویتی‌پور با انتشار کلیپ کوتاهی از همخوانی با دختر ۱۳ ساله توجهات را به خودش جلب کرد. هم این همخوانی و هم محتوای کوتاه و اعتراضی شعر، موجب شد تا نام کویتی‌پور ـ که در چند سال اخیر کم‌تر مطرح شده بود ـ دوباره بر سر زبان‌ها بیفتد. کویتی‌پور که قطعه «ممد نبودی ببینی» را در روزهای پرافتخار حماسه آزادسازی خرمشهر خوانده بود و بعد از آن، نوحه‌های مختلفی مثل «عمه بابایم کجاست» از او پرمخاطب شده بود، چندی بعد از جنگ به استودیوخوانی روی آورد و قطعاتی را همراه با موسیقی اجرا کرد. او این روند را تا آن‌جا پیش برد که در گفت‌وگوهای متعدد، اعلام کرد از عنوان «حماسه‌خوان» به جای «مداح» برای او استفاده کنند. او این جمله را ۱۰ سال قبل در یکی از مصاحبه‌هایش با «رادیو فردا» ایستگاه رادیویی فارسی‌زبان تحت امر کنگره آمریکا بیان کرد.

یکی از ویژگی‌های خوب فضای مجازی کشف استعداد است

     مسعود ده‌نمکی کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا درباره حضور شاخ های اینستا گرام در سریال ها و پروژه های سینمایی و تلویزیونی گفت:راه های کشف استعداد بسیار متفاوت است و این تقلید هایی که در فضای مجازی صورت می گیرد یک مدل استعداد یابی محسوب میشود ،در مورد اینکه کارگردان ها چطوری با این موضوع برخورد می کنند رویکرد های متفاوتی وجود دارد.وی ادامه داد: وقتی فرد علاقه‌مند به دفتر فیلم سازی هم مراجعه می‌کند از او می خواهند که در یک موقعیت خاص قرار بگیرد حالا خود فرد علاقه‌مند این موقعیت را فراهم می‌کند و با انتشار فیلمی که بازی کرده توانایی‌هایش را به نمایش می‌گذارد.

سیروس گرجستانی درگذشت

     سیروس گرجستانی بازیگر آثاری به یادمادنی مانند «متهم‌ گریخت»، «زن بابا» و «گاو صندوق» در ۷۶ سالگی از دنیا رفت.او به دلیل سکته قلبی در بیمارستان شهید لواسانی چشم از جهان فروبست. گرجستانی فعالیت در تئاتر را در سال ۱۳۴۹ و فعالیت در تلویزیون را در سال ۱۳۵۶ شروع کرد. او در سینما هم کارنامه پر و پیمانی داشت. «زرد قناری»، «آپارتمان شماره ۱۳»، «مسافر ری» و این اواخر «قانون مورفی» برخی از آثار کارنامه سینمایی گرجستانی هستند.​

غلامرضا سحاب درگذشت

     غلامرضا سحاب پیشکسوت صنعت چاپ و نشر پیش از ظهر امروز درگذشت. غلامرضا سحاب پیشکسوت صنعت چاپ و نشر پیش از ظهر امروز سه‌شنبه ۱۷ تیر درگذشت. وی که متولد ۱۳۲۷ بود آثار مهمی در حوزه جغرافیا و مطالعات جغرافیایی در کارنامه دارد. «اصول علم جغرافیا: جغرافیای محمد صفی‌خان نسخه برابر اصل (شناخت از سه کتاب درسی جغرافیایی)»، «اطلس شصت سال کارتوگرافی (نقشه‌نگاری) آثار قلمی استاد عباس سحاب ۱۳۷۳ – ۱۳۱۳ شمسی»، «اسناد تصویری کلات نادری و سرخس»، «پسر طبیعت (قصه حی بن یقظان)»، «دومین اطلس جغرافیایی دوره قاجار: شامل نقشه‌های ایران، تهران» و «قاره‌های جهان در یکصد و بیست سال قبل و» … از جمله آثار غلامرضا سحاب هستند.

تقوایی، مردی که بارها خواستن را فریاد زد!

    ناصر تقوایی کارگردانی است که بی‌آنکه بخواهد و بداند سال‌ها از سینما دورمانده و به حاشیه رانده شده است. اما حضور این کارگردان موج نوی سینمای ایران همواره بر سینما و آتیه سینمای ایران تاثیرگذار بوده است.او که خالق آثار موفق و ماندگاری در سینما و تلویزیون است. در اواخر دهه 40 تا 50 و در کنار کارگردانان نوظهور و صاحب سبکی مانند «مسعود کیمیایی» و «داریوش مهرجویی» با آثار تأثیرگذار بر جریان سینما وارد این عرصه شد. ازاین‌رودر شمارکارگردانان موج نوی سینماایران قرار می گیرد. او خون تازه و نگاهی جدید را در رگ و پی سینما ایران دمید. به‌طوری‌که می‌توان تولد سینمای ایران پس از دوره ساخت فیلم فارسی را به او و کارگردانان هم‌عصرش نسبت داد. او همچنین برنده جایزه پلنگ برنزی جشنواره فیلم لوکارنو برای فیلم ناخدا خورشید در سال ۱۹۸۸ است.

در جامعه مطالبه دیدن فیلم‌ خارجی بر پرده سینما وجود ندارد

    همواره اکران فیلم‌های خارجی در سینماهای ایران با مخالفت و موافقت‌های بسیاری همراه بوده و در این بین معمولاً مخالفان اکران این فیلم‌ها موفق به جلوگیری از این اتفاق شده و هر چند سال یک بار این موضوع در بین اهالی سینما مطرح می‌شود. با تعطیلی طولانی مدت سینماها و بازگشایی ناموفق سالن‌های سینما که استقبال چندانی از فیلم‌ها صورت نگرفت ایده‌های مختلفی برای استقبال مردم و ریسک کمتر برای فیلم‌های ایرانی مطرح شد که یکی از این ایده‌ها می‌تواند اکران فیلم‌های خارجی باشد.

بازیگر «شب‌های برره» درگذشت

     سید جلال طباطبایی بازیگر مجموعه‌های طنز تلویزیونی مانند «شب‌های برره» درگذشت. به گزارش گروه فرهنگ و هنر  سید جلال طباطبایی بازیگر سینما و تلویزیون، بر اثر سکته قلبی درگذشت.

ساقی زینتی: حواشی «شهرزاد» مرا نابود کرد

    ساقی زینتی بازیگر سریال «شهرزاد» گفت: به تازگی بازی در یک تله فیلم را به پایان رسانده‌ام که قرار است از شبکه سراسری روی آنتن تلویزیون بروم، علاوه بر آن به تازگی قرارداد حضور در سریال جدید «مسعود ده نمکی» را امضا کرده‌ام و قرار است در آن به ایفای نقش پردازم. میزان نوشت: ساقی زینتی بازیگر سریال «شهرزاد» گفت: به تازگی بازی در یک تله فیلم را به پایان رسانده‌ام که قرار است از شبکه سراسری روی آنتن تلویزیون بروم، علاوه بر آن به تازگی قرارداد حضور در سریال جدید «مسعود ده نمکی» را امضا کرده‌ام و قرار است در آن به ایفای نقش پردازم. ساقی زینتی درباره مضمون سریال «دادستان» ساخته مسعود ده نمکی بیان کرد: این سریال در دوازده قسمت برای پخش در شبکه سوم سیما آماده می‌شود، این اثر از نظر من سریالی با کیفیت و دارای داستانی جذاب است که به امید خدا به زودی کلید می خورد.

فرهنگ ادبیات صحبت‌های لیلی گلستان درباره صحنه حراج نقاشی سهراب سپهری در سریال «آقازاده»

    در قسمت اول سریال «آقازاده»، در حراجی با عنوان «حراج خاورمیانه»، یک نقاشی جعلی از سهراب سپهری به قیمت بالا فروخته می‌شود. این قسمت از سریال اشاره‌ای واضح دارد به گالری لیلی گلستان.  لیلی گلستان چه بخواهد، چه نخواهد به واسطه خانواده‌اش در مرکز شایعات عجیب و غریبی است. اینکه او خودش گاهی در آتش جنجال‌ها می‌دمد و گاهی آن‌ها را فرومی‌نشاند حتما ریشه در خون گلستانی‌اش دارد. او دختر ابراهیم گلستان و فخری گلستان، خواهر کاوه گلستان و مادر مانی حقیقی است. گاهی سخنرانی‌اش در تدکس جنجال درست می‌کند و گاهی اظهارنظرهایشان درباره فروغ فرخزاد. او خودش در این‌باره گفته است: «این کارها از نوع رفتار و تربیت و فضای فرهنگی- هنری و سال‌ها تجربه‌ام  می‌آید. این کارها با هدف سر و صدا کردن یا دیده شدن نمی‌کنم. من کار خودم را می‌کنم و اتفاقا مردم می‌پسندند،  مثلا ترجمه می‌کنم و اتفاقا به چاپ‌های بالاتر می‌رسد. شاید ماجرا این است که مردم می‌دانند من کار بزن در رو نمی‌کنم. فهمیده‌اند که با وسواس و دقت زیادی کار می‌کنم. در ضمن این هم طبیعی است که پشت سرم حرف بزنند. وقتی کسی دیده شود، پشت سرش حرف هست، همیشه همین بوده، قبل از انقلاب و حالا. از این بابت ناراحت نیستم.»

اعتراض ها ، انتقاد و تجمعات

مجید انتظامی: پدرم موافق دوبله صدایش نبود

    مجید انتظامی فرزند زنده‌یاد عزت‌الله انتظامی گفت: پدرم اصرار داشت که در فیلم‌ها خودش برای نقش‌هایش صحبت کند؛ او در همه فیلم‌ها به جز دو فیلم «ستارخان» و «هزاردستان» خودش صحبت کرد. به نقل از روابط عمومی موزه سینما، در آستانه زادروز زنده‌یاد «عزت الله انتظامی» فریدون جیرانی به گفتگو با مجید انتظامی در موزه سینما نشست.

مسعود روشن‌پژوه: مدیران تلویزیون باید بدانند که فضای مجازی و تلویزیون دو مدیوم کاملاً متفاوت هستند

     مسعود روشن‌پژوه با اشاره به کم‌تر شدن ممیزی‌ها در برخی برنامه‌های اسپانسرمحور تلویزیون تأکید کرد که در برنامه‌‌ای مثل «دورهمی» میزان ممیزی‌ها نسبت به دیگر برنامه‌ها بسیار کمتر است و برخی سوالاتی که مهران مدیری از مهمانانش می‌پرسد را هیچ یک از مجریان تلویزیون اجازه مطرح کردن ندارند. مسعود روشن‌پژوه، مجری، تهیه‌کننده و کارگردان برنامه‌های تلویزیونی، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، اظهار داشت: به نظر من اصلی‌ترین دلیل موفقیت چند برنامه تلویزیونی که این روزها مخاطبان بسیاری دارند زمان پخش مناسب و استفاده از عوامل حرفه‌ای تلویزیون است.

چرا علی کریمی به برنامه مهران مدیری نرفت؟

    به گزارش گروه روی خط رسانه برنا؛   چند روز قبل بود  اعلام شد مهران مدیری و تهیه کننده برنامه دورهمی به دنبال آوردن کریمی به برنامه‌شان بودند  که با پاسخ منفی جادوگر مواجه شدند تا او بعد از حضور در برنامه نود عادل فردوسی‌پور، در هیچ برنامه تلویزیونی دیگری حاضر نشود. کریمی البته مشکلی با حضور در تلویزیون ندارد منتهی یک موضوع دیگر باعث شده که او به مهران مدیری پاسخ منفی دهد.

پوراحمد: غرق نوشتن قصه‌ام/متاسفم ازشنیدن برخی شایعات

     کیومرث پوراحمد که این روزها خودش می‌گوید در قرنطینه خانگی سخت غرق نوشتن یک قصه است، نسبت به برخی مسائل مطرح شده مبنی بر واگذاری مجوزهای سریال‌های شبکه نمایش خانگی از سازمان سینمایی به صدا و سیما واکنش نشان داد. کیومرث پوراحمد که این روزها و در پی شیوع کرونا (به گفته‌ی خودش مثل هفت سال از ده سال گذشته) بیشتر  اوقات در خانه به سر می‌برد گفت : این روزها خبرهای شنیدم، مبنی بر اینکه قرار است، مجوز ساخت سریال‌های شبکه نمایش خانگی از سازمان سینمایی به صدا و سیما منتقل شود و  وقتی از مدیران سازمان سینمایی هم پیگیر شدم،خیلی دقیق خبر نداشتند اما متاسفانه وقتی چنین شایعاتی شنیده‌ام. بسیار متاسف شدم و مطمئن هستم اگر این اتفاق بی‌افتد، ما بازار تماشای سریال‌های شبکه ماهواره‌ای GM را داغ کرده‌ایم.

برای آگاهی و اطلاع بیشتر میتوانید از وب سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان به آدرس ذیل بازدید فرمایید.

https://honar.bashariyat.org/