- ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هیچکس نمی بایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.
با توجه به حجم بالای سانسور و عدم درج کلیه خبرهای مربوط به نقض حقوق هنرمندان ، این گزارش تنها ۲۰٪ خبرهای موجود در کشور را بازتاب خواهد داد.
در گزارش آبان ماه ۱۳۹۹ به شرح نقض حقوق هنر و هنرمندان می پردازیم:
اجتماعی
محمدرضا شجریان و فقر فرهنگی حکومت ایران
یادداشتی از سعید پیوندی: رویدادهایی که در پی درگذشت محمدرضا شجریان در ایران رخ داد، یک بار دیگر پرده از شکاف عمیقی برکشید که دنیای هنر و هنرمندان مستقل را از حکومتی که با فرهنگ امروزی و دنیای هنر بیگانه است جدا میکند. اگر در همهجای دنیا هنرمندی چون شجریان بخشی از سرمایه فرهنگی جمعی و افتخارات جامعه به شمار میرود، در ایران، حکومت به او و کسانی چون او مانند رقیب فرهنگی و ایدئولوژیک و حتی دشمن و خطر نگاه میکند. اتفاقی نیست اگر پیکر بیجان او هم برای حکومت یک خطر امنیتی تلقی میشود و برای «مهندسی» خاکسپاری، شورای عالی امنیت ملی به میدان آمد تا مراسم عزاداری به فرصتی برای ابراز خشم مردم و مخالفت با جمهوری اسلامی تبدیل نشود.
تصاویر محمدرضا شجریان شبانه از بیلبوردهای همدان پایین کشیده شد
گزارشها حاکی است که تصاویر محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران، شبانه و بدون اجازه شرکت مجری طرح از روی بیلبوردهای شهر همدان جمعآوری شده است. این در حالی است که به نوشته خبرگزاری ایسنا، دستکم هشت روز به پایان تاریخ مجوز نمایش بیلبوردها مانده بود. پیش از این تصور میشد که پایین کشیدن بنرهای محمدرضا شجریان از روی بیلبوردهای همدان به دستور شهرداری این شهر انجام گرفته باشد اما معاون خدمات شهری شهرداری همدان در مصاحبه با ایسنا اظهار داشت، این تصمیم هیچ ارتباطی به شهرداری همدان ندارد.
امیرحسین قهرایی: ما به سینمای مخصوص برای فیلم کودک نیاز داریم
امیرحسین قهرایی با اشاره به اینکه راهاندازی سینمایی مخصوص برای فیلمهای کودک میتواند اتفاقی پسندیده باشد، تأکید کرد که اگر فیلمهای کودک تنها در یک سینما اکران شوند باعث شکست این آثار در گیشه میشود. امیرحسین قهرایی کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، اظهار داشت: راهاندازی یک سینما مخصوص فیلمهای کودک که حال و هوای مخصوص کودکان داشته باشد و سالنهایش برای قد و قامت کودکان مناسب باشد ایده بسیار خوبی است که میتواند اجرایی شود اما اگر این سینما باعث شود که فیلمهای کودک فقط در آنجا اکران شوند قطعاً باعث متضرر شدن تهیهکنندهها و شکست فیلمها در گیشه میشود.
۱۲۰ هنرمند و فعال مدنی ایرانی خواستار صلح میان آذربایجان و ارمنستان شدند
۱۲۰ تن از هنرمندان، فیلمسازان و برخی کنشگران عرصه فرهنگ و هنر ایران روز جمعه ۹ آبان در بیانیهای خواستار پایان بخشیدن به جنگ میان آذربایجان و ارمنستان شدند. در این بیانیه آمده است: « جنگافروزان با نقشهای قدیمی و با تحریک احساسات ملی، قومی و مذهبی، میان ارمنیها، آذریها، کردها و دیگر اقوام، تفرقهافکنی میکنند و زمینههای تجزیهٔ کشورها را برای غارت منابع طبیعی و ثروتهایشان فراهم میسازند.»
دانایی را نمیشود کشت
بهرام بیضایی، با هر معیاری، از مشاهیر و مفاخر امروز فرهنگ و هنر ایران است، و ای بسا مهمترین نام، چراکه جستجو برای یافتن نامی همرتبه و همطراز با او، با در نظر گرفتن میزان اثرگذاری و گستره بیانتهای جنبههایی که بهواسطه آثار و پژوهشهایش از نمایش و تاریخ و اسطوره شناسی به روی همه ما مخاطبان دورانش گشوده شده، آسان نیست. از زاویه دیگری، کنش خللناپذیر او در نپذیرفتن محدودیت و سانسور در تمام دوران فعالیتش، بهرام بیضایی را به نمادی از استواری و اعتبار جریان روشنفکری و همه فعالان فرهنگ و هنر در دفاع از آزادی بیان و اندیشه تبدیل کرده است. شمار حیرتآور آثار اجرانشدهاش به دلیل همین سانسور و نظارت، دریغ دردآوری برای فرهنگ و هنر ایران است که هیچ جبرانی ندارد.
ضبط تلفن همراه ۱۲۰ شهروند در یک مهمانی خصوصی در شیراز
دوشنبه شب مورخ ۱۲ آبانماه در یک مهمانی خصوصی در باغی در اطراف شیراز تلفن همراه ۱۲۰ شهروند توسط ماموران ستاد خبری اداره اطلاعات این شهر ضبط شده است. ماموران مسلح پس از ورود به باغ اقدام به فیلمبرداری از این افراد کرده و برخی از شهروندان نیز مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند. ورود به حریم خصوصی شهروندان و مداخله در امور فردی آنان از جمله انتقاداتی است که به نظام قضایی و انتظامی ایران وارد است. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دوشنبه شب مورخ ۱۲ آبانماه ۱۳۹۹، در یک مهمانی خصوصی در اطراف شیراز تلفن همراه ۱۲۰ شهروند توسط ماموران ستاد خبری اداره اطلاعات این شهر ضبط شده است.
شکایت استانداری کرمانشاه از سایت خبری قلم به دلیل انتقاد از استاندار
استانداری کرمانشاه بدلیل انتشار مطالب انتقادی در خصوص عملکرد استاندار، از مدیران سایت خبری قلم شکایت کرد. این اداره همچنین در شکایت خود علیرغم صدور مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای این سایت خبری، مدعی شده است که این رسانه مجوز فعالیت نداشته است. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از وبلاگ خبری قلم، استانداری کرمانشاه بدلیل انتشار مطالب انتقادی در خصوص عملکرد استاندار از صاحب این رسانه شکایت کرد.
اعتراض ها ، انتقاد و تجمعات
تئاتری ها را در آب نمک نگه داشته اند!
قدیمیها اگر میخواستند کسی را نفرین کنند، میگفتند «الهی کاسه چه کنم، چه کنم دستت بگیری!» و حالا انگار این نفرین قدیمی از دل تاریخ گذشته و مستقیم اهالی تئاتر را نشانه گرفته است. بله! هیچ شغلی نیست که در چند ماه گذشته از دست کرونا جان سالم به در برده باشد ولی بعضی مشاغل به طرزی حیرتانگیز و ناعادلانه زمین خوردهاند و تئاتر هم یکی از همین مشاغل است که این روزها در برزخ عجیبی به سر میبرد. به گزارش ایسنا، پس از اولین تعطیلی تئاتر که چهار ماه طول کشید و بعد از بازگشایی سالنها، جوانترها بودند که ریسک کردند و چراغ تئاتر را با همه سختیها روشن نگه داشتند.
بعد از چند مدت، هنرمندان شناختهشدهتر هم تازه داشتند خود را به اجرای نمایش راضی میکردند، ته ذهنشان دنبال نمایشنامههایی کم پرسوناژتر بودند. برخی از آنها حتی با سالن اجرا وارد گفتگو شده بودند و تازه داشت پای تماشاگران به سالنها باز میشد که دوباره موج سوم کرونا مثل تیر غیب بر پیکر نحیف تئاتر نشست و همه چیز را به اغماء برد.
اعتراض محمود فرشچیان به تخریبها در اصفهان
محمود فرشچیان خطاب به مسئولان میراث فرهنگی کشور گفت: «به هیج عنوان اجازه ندهید که با بلندمرتبهسازی و (ساخت) ساختمانهای بیرویه در اطراف چهارباغ یا در راسته زایندهرود زیانِ غیرقابل جبرانی به اصالت شهر اصفهان وارد آید.»
هانا کامکار: صداوسیما تیشه به ریشه موسیقی سنتی ایران زده است
ایرنا نوشت: هانا کامکار خواننده و نوازنده گروه «کامکارها» یکی از دلایل اساسی در شناخته نشدن بزرگان موسیقی ایران در سطح بینالمللی را نبود شناخت مردم ایران از آن بزرگان دانست و گفت: صداوسیما آنگونه که باید در این زمینه فعالیت نمیکند؛ گویی با هنر ایران دشمن است و تیشه به ریشه این هنر زده.
صدای مظلومیتی که رئیسجمهور ۸ سال نشنید!/ کارد بر استخوان «تئاتر»
روحالله جعفری کارگردان و پژوهشگر تئاتر با اشاره به منفعل بودن وزارت ارشاد در زمینه حمایت از هنرمندان در دوران کرونا یکی از راههای رسیدگی به وضعیت معاش هنرمندان را پرداخت بیمه بیکاری دانست. روحالله جعفری نویسنده، کارگردان و مدرس تئاتر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بلاتکلیفی هنرمندان تئاتر همزمان با تمدید چندباره تعطیلی سالنهای نمایش به بهانه فراگیری ویروس کرونا گفت: با صراحت باید اعلام کرد دستورالعمل غیرکارشناسی و غیرکاربردی و پر از تکلّف و آمرانه بازگشایی سالنهای تئاتر که از اول تیر امسال لازمالاجرا شد، بعد از گذشت ۱۲۳ روز، به شکست ختم شده است. این شکست حتمی و پیشبینی آن اَظهر مِن الشمس بود، چراکه این دستورالعمل ضمانت اجرایی نداشت. این شکست محصول تفکر مدیریتی است که هیچ شناختی از فرهنگ و هنر و هنرمند و کالای فرهنگی در این سرزمین ندارد.
آهنگساز، رهبر ارکستر و مدرس موسیقی مطرح کرد
کسی وامِ ارشاد را دریافت نکرد/ ارکسترها به حالتِ تعلیق درآمدهاند/ برخی از آموزشگاههای خوب به انتخاب خودشان تعطیل شدند پدرام طاهریان میگوید: در تمام دنیا سیاستمداران با اهل فرهنگ و هنر رابطه خوبی ندارند اما این موضوع در کشور ما جدیتر است. هنرمندان کشورهای دیگر این قابلیت را دارند که حاکمیت امورشان را خود به دست گیرند اما هنرمندان در ایران چنین قدرتی ندارند.
بیش از ۶۰۰ نویسنده و فعال مدنی و سیاسی خواهان آزادی نویسندگان در بند شدند
بیش از ۶۰۰ نویسنده، شاعر، روزنامه نگار، هنرمند و کنشگر مدنی و سیاسی با حمایت از بیانیه «کانون نویسندگان ایران در تبعید» و «انجمن قلم ایران در تبعید» خواستار آزادی نویسندگان در بند از جمله رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن، سه عضو کانون نویسندگان ایران شدند.
کدام مدیر فرهنگی بیکفایت را بازخواست کردهایم؟/غفلتهای بودجهای
پیروز ارجمند آهنگساز و مدرس دانشگاه که طی دورههای مختلف فعالیت خود علاوه بر فعالیت در عرصههای مختلف آهنگسازی و نوازندگی مدیریت مرکز موسیقی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به عهده داشته است. در گفتگو با خبرنگار مهر درباره فرآیند فعلی تخصیص بودجه به فعالیتهای فرهنگی و هنری در کشور گفت: قبل از هر نکتهای درباره موضوع مهم «بودجه فرهنگ و هنر» که معتقدم نیازمند تامل و تفکر بیشتری روی جزییات آن هستیم، لازم است به یک نکته خیلی خیلی مهمتر اشاره کنم و آن «فرآیند سنتی بودجهبندی» در این بخش است که وقتی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نهادهای دیگر به مجلس شورای اسلامی ارائه میشود، در شرایطی کاملاً از قبل تعیین شده و سنتی به سرفصلهایی مشخص محدود است و در بسیاری از موارد پیش آمده این شیوه موجب جذب یا حتی دفع اعتباراتی شود که از واقعیت جریان فرهنگ در کشور بسیار دور است.
برای آگاهی و اطلاع بیشتر میتوانید از وب سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان به آدرس ذیل بازدید فرمایید.
https://honar.bashariyat.org/
آخرین دیدگاهها