تهیه آمار و گزارشات : سید شایان حسینی برزی ، رضا عباسی زمان آبادی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده ۱۹ اعلامیه حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون [نگرانی] از مداخله [و مزاحمت]، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان سال ۱۳۹۹ شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران, برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این سال :
با آزادی ٦ زندانی سیاسی و عقیدتی محبوس در زندان مرکزی ارومیە، شمار زندانیان سیاسی و عقیدتی کە بە صورت مشروط از این زندان آزاد شدەاند بە ١٥ زندانی رسید.
زندانیان عقیدتی
١_ سردار عثمان بکر، اهل اربیل (هولیر)، در تاریخ ٦ شهریور ١٣٩٥ از سوی نیروهای ادارە اطلاعات بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٦ سال حبس محکوم شد.
٢_ سیروان محمودی اقدم، اهل اشنویە در تاریخ ١٧ مرداد ١٣٩٥ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و بە اتهام عضویت در داعش بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
٣_ صالح خوشکلام اهل سردشت در تاریخ ٢١ خرداد ٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروه های سلفی بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
٤_ یوسف قرنی پور، اهل بوکان در تاریخ ٥ مرداد ٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروه های سلفی بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
٥_ هدایت علی زادە کانرش، اهل سلماس در تاریخ ٣ اردیبهشت ٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروه های سلفی بە تحمل ٤ سال حبس محکوم گردید.
٦_ وفا اسدی، اهل ارومیە در تاریخ ١ دی ماه ٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
٧_ محمد قنبردوست، اهل پیرانشهر در تاریخ ٢٩ مرداد ٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٤ سال حبس محکوم گردید.
٨_ هاشم درویشی، اهل ارومیە در تاریخ ٣١ شهرویر ٩٥ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
٩_ اکبر عمری، اهل سلماس در تاریخ ٣ اردیبهشت ٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
١٠_ آوات جوانبخت، اهل مهاباد در تاریخ ٢٧ فروردین ٩٧ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٥ سال حبس محکوم گردید.
١١_ ابراهیم مرادی، اهل پیرانشهر در تاریخ ٢٠ آذر٩٦ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٣ سال حبس محکوم گردید.
١٢_ فاروق لواشلویی، در تاریخ ٥ اردیبهشت ٩٧ بازداشت و بە اتهام عضویت در گروهای سلفی بە تحمل ٣ سال حبس محکوم گردید.
یک زندانی عقیدتی اهل اشنویە (شنو) در زندان مرکزی ارومیە کە از ٤٠ روز پیش بە دلیل بلاتکلیف ماندن خود در زندان دست بە اعتصاب غذا زدە بود، بە دلیل وخامت وضعیت جسمانیش بە مراکز درمانی منتقل شد.
زندانی سیاسی سهیل عربی در زندان تهران بزرگ از روز جمعه ۱۵ فروردین ماه مجددا اعتصاب غذای خود را از سر گرفته است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، حسن کرملاچعب از اهالى شاوور که در تیرماه1394 توسط اداره اطلاعات بازداشت شده بود روز سه شنبه ۱۹ فروردین ماه ۱۳۹۹ بعد از اتمام مدت حکم صادره آزاد شد
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۹، اسماعیل رشیدی، زندانی سنی مذهب با اعمال بخشنامه جدید رئیس قوه قضاییه از زندان رجایی شهر کرج آزاد شد.
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو جبار قادری، زندانی عقیدتی سنی مذهب تبعیدی محبوس در زندان رجائی شهر کرج روز چهارشنبە ١٣ فروردین ٩٩مشمومل عفو نوروزی شدە و بە صورت زود هنگام از زندان رجایی شهر کرج آزاد شد..
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، روز چهارشنبە ١٣ فروردین ٩٩ مختار باباجانی، زندانی عقیدتی سنی مذهب تبعیدی محبوس در زندان رجائی شهر کرج آزاد شد این آزادیه زودهنگام به مناسبت عید نوروز و تحت عنوان عفو به مناسبت فرا رسیدن عید نوروز و با توجه به بحران شیوع ویروس کرونا در کشور صورت گرفته است.
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، روز چهارشنبە ١٣ فروردین ٩٩ یاسین رمضانی، زندانی عقیدتی سنی مذهب تبعیدی محبوس در زندان رجائی شهر کرج آزاد شد. . این آزادیه زودهنگام به مناسبت عید نوروز و تحت عنوان عفو به مناسبت فرا رسیدن عید نوروز و با توجه به بحران شیوع ویروس کرونا در کشور صورت گرفته است
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، روز چهارشنبە ١٣ فروردین ٩٩ رضا کامران “، زندانی عقیدتی سنی مذهب تبعیدی محبوس در زندان رجائی شهر کرج آزاد شد. . این آزادیه زودهنگام به مناسبت عید نوروز و تحت عنوان عفو به مناسبت فرا رسیدن عید نوروز و با توجه به بحران شیوع ویروس کرونا در کشور صورت گرفته است
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، روز چهارشنبە ١٣ فروردین ٩٩ ایوب بدری، زندانی عقیدتی سنی مذهب تبعیدی محبوس در زندان رجائی شهر کرج آزاد شد. این آزادیه زودهنگام به مناسبت عید نوروز و تحت عنوان عفو به مناسبت فرا رسیدن عید نوروز و با توجه به بحران شیوع ویروس کرونا در کشور صورت گرفته است.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، «حافظ عبدالرشید ریگی» روحانی اهل سنت بلوچ ساکن شهرستان «مهرستان» که روز پنجشنبه ۷ فروردینماه ۱۳۹۹ از سوی نیروهای امنیتی اداره اطلاعات بازداشت شده بود همچنان در بازداشت بسر می برد دلیل بازداشت این روحانی، انتقاد از اعتقادات مسلمانان شیعه و «شهادت فاطمه» در خطبه نماز جمعه عنوان شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حمزه درویش، زندانی سنی مذهب به زندان لاکان رشت منتقل شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، نیروهای امنیتی دو فعال سنی مذهب را بازداشت به مکان نامعلومی منتقل کردند هویت این افراد، «محمد علی لشکری» و «سعید رشیدی» توسط کمپین تایید شده است
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، شش شهروند عرب اهل سنت، توسط اداره اطلاعات اهواز بازداشت شدند هویت این افراد، سید خلیل موسوى، جعفر صیاحى،قاسم نیسى، سید مجید هاشمى وسید على موسوى فرزند سید شبیب است.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین فعالین بلوچ عبدالغفار شهداد زهی، طلبه اهل سنت مدرسه دینی منبع العلوم کوهون شهرستان سرباز به اداره اطلاعات این شهرستان احضار شد گزارش از علت احضار آقای شهدادزهی اطلاع مشخصی در دست نیست.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مریوان کرکوکی (نجف عبدالرحمن)، زندانی سنی مذهب از زندان رجایی شهر کرج آزاد شد آقای کروکی پس از آزادی توسط ماموران وزارت اطلاعات به مکان نامعلومی منتقل شده و خانواده وی از وضعیتش بی اطلاع هستند “
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مکتوم آسکانی، فعال اهل سنت به اطلاعات سپاه شهر زاهدان احضار شد تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل احضار این شهروند به اطلاعات سپاه اطلاع دقیقی در دست نیست.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ میگوید حافظ عبدالرشید ریگی به بند سیاسی زندان انتقال پیدا کرد.
به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، سه شنبه ۶خرداد۹۹ پیام افلاک پوربه شیوه خشونت باری بازدداشت شده. پیام افلاک پور تا کنون اجازه تماس با خانواده خود نداشته است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، در ماه رمضان امسال، دست کم ۱۰ نفر از مدرسان مذهبی و طلاب مدرسه «دارالعلوم مسجد ابراهیم خلیلالله سنندج»، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شدهاند. «حسین علیمرادی» «محمد صهیب علیمرادی» توسط نیروهای امنیتی به ستاد خبری اداره اطلاعات احضار شدنداسامی هشت تن از بازداشت شدگان اهل سنت در ماه رمضان به این شرح است محمد صهیب علیمرادی»، «محمد حسینی»، «پیمان ایرانپناه»، «محمدعلی ایرانپناه»، «فواد زارعی»، «صلاحالدین خدری» و «رضا تلیوار» اهل شهرستان قشم اعلام شده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، بنا به گزارش فعالان حقوق بشر از اهواز، روز پنجشنبه ۱ خردادماه ۱۳۹۹، شمارى از شهروندان اهل سنت منطقه ملاشیه در جنوب شهر اهواز در آستانه عید فطر توسط نیروهاى امنیتى بازداشت شدند اسامى تعدادی از بازداشت شدگان به این شرح است؛« ایوب خررجی» «یوسف خزرجی» «جمیل سیلاوی» «خلیل سیلاوی» «ابراهیم کروشاوی»
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۹، عبدالسلام مردان رزگه، شهروند بازداشتی با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان ارومیه آزاد شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، حمزه درویش، زندانی سنی مذهب در بازداشتگاه زندان لاکان دست به اعتصاب غذا زده است.
جهت کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان بازدید فرمایید
https://adian.bashariyat.org/
آخرین دیدگاهها