تهیه کنندگان: لیدااسدی فر، نرگس محمدی، سپیده عشقی
این گزارش آماری از میان اخبار منتشر شده از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان در ماه مهر تهیه شده است. این اخبار از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایرنا، ایلنا، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری و مهرنیوز جمع آوری گردیده است.
آمار فوق عمدتا از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا سهم بسیار کوچکی از واقعیت های جامعه است.
بهداشت
زندانیان محبوس در بند سیاسی زندان ارومیه در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی به زندانیان بیمار از گرفتن سهمیه غذای خود امتناع کردند.(هرانا، ۱ مهر ۱۴۰۰)
یک زندانی متهم به جرائم مالی در پی عدم رسیدگی پزشکی مناسب در یکی از سلولهای انفرادی زندان قرچک ورامین جان خود را از دست داد.( هرانا، ۱ مهر ۱۴۰۰)
وزارت بهداشت از منتفی شدن واردات واکسن فایزر از بلژیک برای زنان باردار خبر داد و افزود: اعضای کمیته ملی واکسن در جلسه اخیر خود با تکیه بر شواهد علمی به این نتیجه رسیدند واکسیناسیون زنان باردار با واکسن سینوفارم ادامه یابد و دیگر تصمیمی برای واردات واکسن فایزر وجود ندارد.( ایران اینترنشنال، ۹ مهر ۱۴۰۰)
معاون دادگستری استان مازندران در نامهای به رئیس دانشگاه علوم پزشکی این استان و دانشگاه بابل خواستار ایجاد ارتباط با آزمایشگاهها و مراکز بهداشتی برای پیشگیری از «سقط جنین جنایی» شد.(رادیو فردا، ۱۰ مهر ۱۴۰۰)
پژوهشگران دانشگاههای علوم پزشکی تبریز و اردبیل با انجام یک مطالعه مروری عوامل موثر در افسردگی زنان باردار را بررسی کردند.افسردگی از شایعترین اختلالات خلقوخو و مشکلات روانی دوره بارداری است که عوامل مختلفی مانند بیماریهای دوره بارداری، سابقه زایمان قبلی همراه با بارداری، سابقه بارداری ناتمام و … در شیوع آن دخیل هستند. (۲۱ مهر ۱۴۰۰)
همیشه تریبونها و منبرها به گفتوگو پیرامون ازدواج و راههای داشتن زندگی متاهلی موفق اختصاص داشتهاند و به قدری که به زنان و مردان متاهل آموزش دادهایم که چه کنید تا زندگی شادی داشته باشید از مجردی و آموزشهای لازم برای آن غافل شدهایم. (ایسکانیوز ۲۱ مهر ۱۴۰۰)
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با استناد به آمارها گفت: در دوران همهگیری کرونا، زنان نسبت به مردان، از لحاظ روانی، آسیب بیشتری دیدهاند. استرس، اضطراب، بیاشتهایی و افسردگی در این بحران در میان زنان ۲۷ درصد و در میان مردان ۱۰ درصد بوده و مشکلات روانی در مردان زیر ۵۰ سال در زمان شیوع بیماری، نزدیک به ۴۰ درصد و در زنان بالای ۶۰ درصد گزارش شده است. ( ایسنا ۲۶ مهر ۱۴۰۰)
مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشکده علوم پزشکی ساوه به بیان دلایل گرایش زنان به مواد مخدر پرداخت. شهناز هدایتی همزمان با فرا رسیدن هفته ملی سلامت زنان در گفتوگو با ایسنا در خصوص کاهش سن اعتیاد در زنان اظهار کرد: زنان نقش محوری در مدیریت سلامت ایفا میکنند. آنان با افزایش آگاهی، ارتقا سواد سلامت، ایجاد سبک زندگی سالم، حمایت از همسر و سایر اعضا خانواده، مدیریت سلامت جسمی و روانی خود و خانواده را برعهده دارند. ( ایسنا ۲۶ مهر ۱۴۰۰ )
کودکان و زنان نابینا و کمبینا در روستاها و مناطق محروم از گروههایی هستند که بیشترین محرومیتها را دارند. درحالحاضر ۳۵ درصد از جامعه نابینایان زنان هستند و ۶۵ درصد از آنها مردان؛ مشخص نیست که مادر یک کودک نابینا در مناطق محروم تا چه اندازه به بازیهای فکری مناسبسازیشده، کتب بریل، گویا، درشتنما یا کتب لمسی که مهارتهای لمسی کودک نابینا را تقویت کند، دسترسی دارد؟( صدای مردم ۲۶ مهر ۱۴۰۰ )
مدیرکل جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت از افزایش مرگومیر زنان بر اثر کرونا از ابتدای امسال تا کنون خبر داده که به ۴۸درصد رسیده و نسبت به پارسال سه درصد افزایش داشته است.
-حامد برکاتی مدیرکل جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت «بیتوجهی» و «کمتر رعایت کردن دستورالعملهای بهداشتی» را دلیل افزایش مرگومیر زنان باتوجه به «اینکه واکسیناسیون عمومی افزایش یافته» دانسته است.-موارد مشکوک، مثبت و بستری شدن و مرگ زنان باردار در بخش مراقبتهای ویژه نیز نسبت به پارسال و همچنین در موجهای پیشین کرونا افزایش نشان داده و حکومت واکسن «فایزر» وارداتی از بلژیک را به آنان تزریق نکرده است. ( کیهان لندن ۲۸ مهر ۱۴۰۰ )
نایب رئیس انجمن زنان و زایمان اصفهان، حاملگی زیر ۱۸ سال و بالای ۳۵ سال را حاملگی پرخطر دانست و گفت: به ویژه حاملگی در سن پایین و زیر ۱۸ سال از نظر پزشکی و علمی بسیار پرخطر و مثل راه رفتن روی لبه پرتگاه است که سلامت جسمی مادر را تهدید می کند. ( ایسنا ۳۰ مهر ۱۴۰۰ )
زنان سرپرست خانواده
زنان متقاضی وام ودیعه که در شرایط برابر با مردان بودند، از دریافت آن محروم شدهاند. (روزنامه شرق، ۱۰ مهر ۱۴۰۰)
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: در حوزه خانواده، مسأله کودکان، زنان و شیوه ناعادلانه و اموری که به آنان تحمیل میشود، مطالبهگر هستیم. به گزارش معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، انسیه خزعلی شب گذشته(یکشنبه) در نشست با بانوان مبلغ استان تهران با اشاره به لزوم استفاده از شیوه های نوین هنری در ارائه الگوی مناسب زن انقلابی افزود: تاکنون اقدام چشمگیر و مناسبی برای نشان دادن زن تراز انقلاب اسلامی انجام نشده است. (شهرخبر ۱۶ مهر ۱۴۰۰ )
رئیس کمیته بانوان کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور میگوید: یک تشکل جامع کارگری مردانه، شاید هیچوقت در و دلهای یک کارگر زن را نتواند بشنود، چون ممکن است کارگر زن به دلیل حیایی که دارد، نتواند مشکل خود را بگوید. با توجه به فرهنگ ما و آسیب¬های اجتماعی که یک زن کارگر ممکن است ببیند، قطعاً برایش این تشکل نیاز است ولی متاسفانه ما نداریم. (ایلنا ۲۶ مهر ۱۴۰۰ )
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران با تاکید بر این که کسب و کارهای با مدیریت زنان، بیش از کسب و کارها با مدیریت مردان از کرونا آسیب دیده اند، تصریح کرد: شیوع کرونا در دو سال گذشته منجر به ورشکستگی بیش از 50 درصد کسب و کارهای با مدیریت زنان در سطح کشور شده است. این در حالی است که متاسفانه در این مدت، معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری حمایت های مناسبی از کسب و کارهای با مدیریت زنان انجام نداده است. ( رکنا ۲۸ مهر ۱۴۰۰)
در شرایط کنونی جامعه و با توجه به وضعیت اقتصادی و معیشتی و آمار بیکاری زنان سرپرست خانوار، میتوان فقر و فشارهای اقتصادی را مهم ترین مشکلات و چالشهای این زنان دانست. این موضوع زمانی غم انگیز میشود که بدانیم نزدیک به نیمی از زنان نان آور خانواده در دسته فقیرترین افراد جامعه قرار دارند. ( صدای مردم ۲۹ مهر ۱۴۰۰ )
خشونت خانوادگی
یک دختر ۱۰ ساله در شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه توسط یک مرد ۴۳ ساله با هویت “نریمان غفوری” مورد تجاوز قرار گرفته است.(هه نگاو، ۱ مهر ۱۴۰۰)
جسد یک زن اهل روانسر با هویت مرضیه حاصلی ۳۷ ساله در جاده روانسر به کامیاران کشف شده است.( هه نگاو، ۳ مهر ۱۴۰۰)
یک دختر ۱۳ ساله با نام سمیرا سعیدی در شهرستان سنندج، در پی ممانعت از ادامه تحصیل، از طریق حلق آویز کردن اقدام به خودکشی کرد و جان خود را از دست داد. سهم نوجوانان ایرانی از خودکشی های سالانه از سوی سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷ درصد اعلام شده است.(هرانا، ۳ مهر ۱۴۰۰)
«همسر آزاری» در شش ماه نخست سال ۱۴۰۰ بیشترین موضوع تماسهای اورژانس اجتماعی همدان بوده است.(ایسنا، ۷ مهر ۱۴۰۰)
خبری مبنی بر جان باختن زن جوانی در سنندج که در روزهای اخیر توسط پدرش به آتش کشیده بود، در شبکههای اجتماعی منتشر شد.هویت این شهروند “فائزه ملکی، ۲۲ ساله، از اهالی روستای دولت آباد (کورکوره) از توابع شهرستان سنندج” توسط هرانا احراز شده است.(هرانا، ۱۱ مهر ۱۴۰۰)
یک پزشک جراح، با انتشار پستی در صفحه شخصی خود، از به آتش کشیده شدن یک دختر جوان توسط پدرش به ظن داشتن دوست پسر خبر داد. (هرانا، ۱۲ مهر ۱۴۰۰)
بی عملگی قانون در برابر خشونت خانگی: با این که خشونت خانگی با همهگیری کرونا در سراسر جهان افزایش پیدا کرد اما خشونت در کشورهایی که نابرابری جنسیتی در آنها عمیقتر و حمایتهای قانونی و اجتماعی از زنان کمتر است، بسیار بیشتر است.(صدای مردم، ۱۲ مهر ۱۴۰۰)
قاتلی که به احترام ۲۸ماه صفر بخشیده شد مرد ۴۷سالهای بود که روز هشتم آبانسال۹۲ همسرش را در خانهاش به قتل رساند و خودش را به پلیس معرفی کرد.(رکنا، ۱۲ مهر ۱۴۰۰)
خشونت خانگی تهدیدی برای جامعه: خشونت نسبت به زنان در زندگی روزمـره بـه اشکال مـختلف در جوامع بسیاری وجود دارد؛ زنها کتک میخورند، نقص عضو پیدا میکنند، سوزانده میشوند و مورد تجاوز و آزار جنسی قرار میگیرند.(ایسنا، ۱۲ مهر ۱۴۰۰)
یک زن ۴۲ ساله در شهرستان خمام واقع در استان گیلان، با ریختن بنزین، خودسوزی کرد. وی با سوختگی بالا جهت درمان جراحات وارده به یکی از مراکز درمانی در رشت منتقل شده است.(هرانا، ۱۳ مهر ۱۴۰۰)
ماه گذشته سال جاري؛ خبر در رسانهها پيچيد و اعلام شد؛ دختري ۱۶ ساله در سنندج به دليل مرگي مشكوك، جانش را از دست داده است. علت مرگ؛ مرگ مغزي بود كه بر اثر خفگي، ايجاد شد. علتي كه هنوز مشخص نشده، خودكشي بوده يا قتل؛ گزارش پزشكي قانوني نيز، هنوز اعلام نشده است. خانواده اين دختر، پس از مرگ مغزي او، اعضاي بدنش را بدون دريافت وجه اهدا کردند.( عصر ایران ۲۱ مهر ۱۴۰۰)
رئیس فراکسیون زنان و خانواده در مجلس یازدهم گفت: اکنون لایحه منع خشونت در کمیسیون اجتماعی در دست بررسی است که قبل از آن، مرکز پژوهشهای مجلس حدود سه ماه بررسیهای لازم روی این لایحه به انجام رساند زیرا این لایحه سهم پشتیبان نداشت. ( برنا ۲۱مهر ۱۴۰۰)
یک دختر ۲۱ ساله در رفسنجان، با انگیزه ناموسی توسط پدر خود به قتل رسید. متهم پس از ارتکاب جرم متواری شده و مادر این دختر اعلام کرده است که بابت قتل دخترش، شکایتی از همسر خود ندارد. در قوانین ایران مواردی در نظر گرفته شده تا افرادی که مرتکب “قتلهای ناموسی” میشوند را از مجازاتهای سنگین معاف کند. ( هرانا ۲۴ مهر ۱۴۰۰)
یک زن جوان اهل سنندج به دست همسرش بهرام بختیاری که اهل همدان است با ضربات چاقو به قتل رسید. برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، شامگاه جمعه ۲۳ مهر ۱۴۰۰ (۱۵ اکتبر ۲۰۲۱)،
یک زن جوان اهل سنندج با هویت لیلا شکیبا ۳۹ ساله به دست همسرش با ضربات چاقو به قتل رسیده است.به گفته یک منبع مطلع، لیلا شکیبا مادر دو فرزند است و ساکن همدان بوده است. همسر لیلا به دلیل اختلافات خانوادگی وی را با ضربات چاقو در منزلش به قتل رسانده است. گفتنیست خانواده لیلا روز جمعه منزل آنها بوده و عصر همان روز به سنندج بازگشته بودند.(هه نگاو ۲۷ مهر ۱۴۰۰)
بر اساس ویدیویی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده، یک زن ساکن آبادان به مدت سه سال توسط همسرش به شدت تحت شکنجه روحی و جسمی قرار گرفته و بینایی خود را نیز از دست داده است. این زن که پرستو نام دارد پس از انتشار ویدیو مذکور برای پیگیری شکایت از همسرش به مراجع قضایی محل سکونت خود مراجعه کرده و دادستان آبادان با پرخاشگری او را به دلیل انتشار ویدیو مورد مواخذه قرار داده است. ( هرانا ۲۸ مهر ۱۴۰۰)
یک وکیل دادگستری گفت: ما در خصوص پروندههای خشونت علیه زنان، شاهد برخوردهای جدی با مجرمان نبودهایم و هیچگاه برخوردی صورت نگرفته که جامعه عبرتآموزی کند. ( ایلنا ۲۹مهر ۱۴۰۰)
روز دوشنبه ۲۶ مهر ماه ۱۴۰۰، یک زن به همراه کودک دختر خود در نتیجه اختلافات خانوادگی کشته شدند. ( کمپین فعالین بلوچ ۲۹ مهر ۱۴۰۰ )
اطلاعیه نهادهای بین المللی
سازمان عفو بینالملل با انتشار متنی در توئیتر، بار دیگر از مقامات ایران خواست آتنا دائمی، مدافع حقوق بشر محبوس در زندان لاکان رشت، را فورا و بدون و قید و شرط آزاد کنند. (صدای امریکا، ۵ مهر ۱۴۰۰)
برای اطلاعات بیشتر می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان بازدید فرمایید:
آخرین دیدگاهها