تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
تهیه وتنظیم گزارشات : آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، وحید چرخ انداز یگانه، صدرا مجیب یزدانی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه مرداد ۱۴۰۱ شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
انتقاد علمای اهل سنت مناطق کردنشین ایران از تبلیغات غدیرخم در مناطق اهل سنت
جمعی از ماموستاها، مدرسان، امامان جمعه و جماعت مناطق کردنشین کشور، با صدور بیانیهای از «تبلیغات غدیر خم در مناطق اهلسنت کردستان و نهادینهکردن آن بر خلاف عقاید اهلسنت» به شدت انتقاد کردند. در بخشی از این بیانیه که به امضای دهها تن از علمای اهلسنت مناطق کُردنشین رسیده، ضمن ابراز تأسف از این اقدام، آمده است: صرفنظر از بیان واقعهی اتفاقافتاده در محل و برکهی مشهور به غدیر خم و عدم ارتباط آن با تعیین جانشینی پیامبر اسلام صلیالله علیه وآله و سلم-، در شرایطی که اهلسنّت بهرغم وجود اصل ۱۲ قانون اساسی، در مناطق مختلف در ادای بعضی از مناسک دینی و مذهبی خود آزاد نیستند، در شهرهای مختلف استان کردستان با جمعیت بومی صد درصد اهلسنّت، اقدام به نصب بنرهای تبریک غدیر خم نموده و با آذینبندی خیابانها، پخش غذا و میوه و شیرینی، پخش برنامههای تلویزیونی در صداوسیمای استان، به اهلسنّت توهین روا میدارند.( سنی آنلاین، ۱ مرداد ۱۴۰۱)
پس از ۶ روز بازداشت؛ آزادی روحانی بلوچ اهلسنت اهل افغانستان
یک روحانی بلوچ اهلسنت اهل افغانستان در تاریخ ۳۰ مردادماه ۱۴۰۱ پس از ۶ روز بازداشت، آزاد شد. هویت این روحانی بلوچ مولوی “عبدالمجید رخشانی” فرزند عبدالحلیم اهل کنگ افغانستان برای کمپین محرز شده است. آقای رخشانی از فارغالتحصیلان مسجد مکی زاهدان است که روز ۲۵ مردادماه ۱۴۰۱، در حالیکه قصد ورود به افغانستان از مرز میلک را داشته، توسط نیروهای مرزبانی سپاه بر روی پل ابریشم بازداشت شده بود.( کمپین فعالین بلوچ، ۳۰مرداد۱۴۰۱)
تجدید درخواست آزادی مولانا کوهی توسط علما و ریش سفیدان سرباز
مولوی محمد امین آسکانی مدیر داخلی انوارالحرمین پشامگ، و میر قلامغادر آسکانی از ریش سفیدان طایفهی آسکانی در جلسهی صلح طایفهی میر بلوچزهی، بلیدهئی و دینارزهی با طایفهی دشتی با انتقاد از بازداشت مولانا فضل الرحمن کوهی، خواهان آزادی وی شدند. مولوی محمد امین آسکانی با بیان اینکه آزادی مولانا کوهی درخواست تودهی مردم است افزود:” وی در عرصهی صلح و برقراری امنیت شخصیتی خستگی ناپذیر بوده که بسیاری از اختلافات و درگیریها با وساطت ایشان به صلح تبدیل شدهاند.( شبکه جهانی کلمه، ۲ مرداد ۱۴۰۱)
مولوی موسی رحیمی در زندان درگذشت؛ نزدیکان می گویند او به قتل رسیده!
مولوی موسی رحیمی از علمای اهل سنت شرق استان هرمزگان و منطقه سیریک که مدتی پیش توسط اداره اطلاعات شهرستان میناب بازداشت و به بندرعباس انتقال داده شده بود، در زندان فوت کرده است. هنوز از علت واقعی فوت آقای رحیمی اطلاع دقیقی در دست نیست، اما نزدیکان او معتقدند، او را به قتل رسانده اند. نهادهای امنیتی شهروندان را تهدید کرده اند که سکوت کنند و طی تماسی تلفنی، از خانواده وی خواسته اند تا پول بریزید به حساب و جسد را تحویل بگیرید.( تلوزیون کلمه، ۳ مرداد ۱۴۰۱)
اعدام سه زندانی از جمله یک روحانی بلوچ تبعه پاکستان پس از ۱۵ سال حبس در زندان شیراز
روز یکشنبه ۲ مردادماه ۱۴۰۱، حکم اعدام سیدسراج الحق صدیقی روحانی بلوچ تبعه پاکستان از بابت اتهام «مشارکت در قتل» در زندان عادل آباد شیراز اجرا شد. وی حدودا ۴۵ ساله، بلوچ و اهل کشور پاکستان بوده است. روز شنبه اول مردادماه ۱۴۰۱، حکم اعدام دو زندانی بنامهای علی صباحی و محمدحسین حسنی پور ۳۵ ساله با اتهامات مرتبط با مواد مخدر در زندان عادل آباد شیراز اجرا شد.(حال وش ، ۳ مرداد ۱۴۰۱)
نامه ۷ زندانی سنی مذهب از زندان مشهد به مقامات سازمان ملل
هفت زندانی سنی مذهب محبوس در زندان وکیل آباد مشهد، نامه ای خطاب به میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و جاوید رحمان، گزارشگر ویژه این سازمان در امور ایران نوشته اند.آنها در بخشی از این نامه با اعتراض به ناکارآمدی دستگاه قضایی ایران و همچنین ظلم و محرومیت هایی که در روند دادرسی خود متحمل شده اند، آورده اند: “اذعان میداریم، شخصیت ساخته و پرداخته ی ذهن بیمار سازمان اطلاعات نیستیم. از اتهامات کذب و بزرگنمایی های این سازمان مبرا هستیم و از احکام از پیش تعیین شده و دیکته شده از سوی آنان، اعلان انزجار می کنیم. از دادگاه مسمی به دادگاه علنی و حقیقتا دادگاه پوششی و نمایشی اظهار تأسف می کنیم. دادگاهی که مستندات آن مبتنی بر اخبار و حکایات متزلزل افراد و اعترافات متهمین تحت کنترل بازپرس و بازجوی جبار بوده متنفریم و از دادگاه و سازمان اطلاعاتی که حق داشتن وکیل تعیینی را از متهمین سلب کرد، شاکی هستیم. بهره گیری مأمورین سازمان اطلاعات از گزینه ی ارعاب علیه برخی از اعضای خانواده های متهمین، با استفاده از جملات آلوده به طعن و تهدید با ظاهری محترمانه را لکه ی ننگی در سوابق آنان می دانیم که برای خود می خرند.” (هرانا،۱۰ مرداد ۱۴۰۱)
به خشونت کشیده شدن تنش مذهبی میان زندانیان بند زنان زندان ارومیه و زخمی شدن چندین نفر
تنش مذهبی میان زندانیان زن زندان ارومیه منجر به بروز خشونت شدید شده که در نتیجه چندین زن زندانی مجروح و تلفنهای بند زنان و هرگونه ارتباط با این زندانیان کاملاً قطع شده است.( ههنگاو ، ۱۳مرداد ۱۴۰۱)
توهین و ضرب و شتم زنان اهل سنت در زندان ارومیە
با آغاز ماه محرم تعدادی از زندانیان “جرائم خطرناک” بند زنان زندان مرکزی ارومیه در حین برگزاری مراسمهای عزاداری به بهانههای مختلف همچون عدم شرکت زندانیان کُرد اهلسنت در این مراسمها و توهین به مراسم محرم با تحریک ماموران زندان، آنان را مورد توهین و ضرب و شتم قرار دادهاند.ماموران زندان که خود عامل محرک در بروز این اتفاق بودند نیز اقدام به پروندهسازی علیه تعدادی از زندانیان زن کُرد کردهاند.همکاران سازمان هانا همچنین عنوان کردند؛ طی روزهای اخیر با جابجایی رئیس زندان ارومیه تمامی بندها مورد تفتیش گرفته و وسایل شخصی بسیاری از زندانیان نیز مصادره کردهاند.( سازمان حقوق بشری هانا،۱۷ مرداد ۱۴۰۱)
با افزایش موج گرایش به اهل سنت، حکومت مدعی «متلاشی» کردن «شبکه تبلیغ سَلَفیت» در شیراز شد!
پلیس ایران روز پنجشنبه، ۲۷ مرداد، ادعا کرد که یک «شبکه بزرگ تبلیغ و ترویج سلفیت» را در شیراز «متلاشی» و ۱۵ نفر را در این رابطه بازداشت کرده است. در پیوند با این خبر، برخی رسانه های داخلی ایران به نقل از سازمان اطلاعات نیروی انتظامی، مدعی شده اند که این شبکه را «فردی افغان به هویت معلوم» اعلام کرده که از میان ۱۵ فرد بازداشتشده در شبکه ۱۴ نفر افغان و یک نفر تبعه یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس بوده است. در بررسیهای صورتگرفته مرتبط با «انهدام» این شبکه «سوابق تغییر مذهب ایرانیان شیعه به اهل سنت» و «اعضای شبکه تغذیه مالی داخلی و خارجی» آن شناسایی شده و یک نفر در این مورد بازداشت شده است. (خبرگزاری شبکه کلمه.۱۴۰۱.۰۵.۲۸)
محمد حسین گرگیج خواستار برکناری رئیس قوه قضائیه شد
محمدحسین گرگیج، از رهبران جامعه اهل سنت ایران، ضمن انتقاد از “اهانت” رئیس قوه قضائیه به یکی از شخصیت های مورد احترام اهل سنت، خواستار برکناری و مجازات او شد. چندی پیش غلامحسین محسنی اژه ای رئیس قوه قضائیه در دیدار با مدیران مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه صفت منافق و خبیث را در اشاره به یکی از شخصیت های مورد احترام اهل سنت به کار برد. بی احترامی به عقاید پیروان اهل سنت در ایران مسبوق به سابقه است، این رویه حتی در رسانه های رسمی که با بودجه عمومی مدیریت می شوند نیز دیده می شود.(خبرگزاری کانون حقوق بشردر ایران.۱۴۰۱.۰۵.۲۹)
واکنش حاکم شرع مردمی کردستان در رابطە با سوء قصد به جان ماموستا مادح محمودی در مریوان
کاک حسن امینی، حاکم شرع مردمی کردستان با انتشار بیانیه ای، سوء قصد به جان ماموستا مادح محمودی در مریوان را محکوم کرد. حاکم شرع مردمی کردستان با تاکید بر حفظ وحدت و اخوت بین اقشار مختلف جامعه کردنشین کشور، اظهار کرد: به ماموستایان محترم و جوانان غیور و دیندار توصیه میشود از برخورد احساساتی و انتقامجویانه جدّاً پرهیز نمایند. این واکنش در حالیست که اخیرا در هنگام عزیمت ماموستا مادح محمودی امام جمعه و جماعت روستای تازهآباد شهرستان مریوان برای اذان و نماز صبح به مسجد، چند نفر با قمه و شمشیر به نامبرده حمله کرده و وی را زخمی میکنند و پس از انتقال به بیمارستان و انجام عمل جراحی حال وی تقریباً مساعد اعلام میشود.(خبرگزاری شبکه کلمه.۱۴۰۱.۰۵.۳۰)
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مطالعۀ اخبار لطفا به سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان مراجعه فرمائید:
آخرین دیدگاهها