برای آگاهی بیشتر:
آمار فوق از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت های جامعه باشد. این گزارشات آماری از میان بیش از 62 خبر که در طول آبان ماه 1401 تهیه شده است. این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان حقوق ادیان که از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا ، هرانا ، ایسنا ، ایرنا ، ایلنا ، هنر آنلاین ، باشگاه خبرنگاران جوان ، خبرگزاری فارس ، کیهان ، همشهری آنلاین ، آباننیوز، سازمان ماده 18 ، کردپرس ، کردپا ، کمپین فعالین بلوچ ، هه نگاو ، بی بی سی فارسی ، جمع آوری گردیده، تهیه شده است. همکارانی که درگردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان درآبان ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، وحید چرخ انداز یگانه، صدرا مجیب یزدانی، سمانه بیرجندی، مریم افتخار، امین بلوردی بهمن، اسفندیار سنگری، داود لطفی، امین ظهیری، محمد مهدی خسرو پناه، ندا غفاری گوندوغدویی، شهناز کریم زاده مقدم، رضا عباسی زمان آبادی، حسین اریس ، عباس رهبری، مریم حبیبی، لیلا ابوطالبی، کوثر ولی زاده، شراره هادیزاده رئیسی، مهرداد یگانه، مهرنوش ایمانی چگنی می باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
تهیه وتنظیم گزارشات : آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، صدرا مجیب یزدانی
ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه آبان ۱۴۰۱ شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
ربوده شدن امام جماعت روستای شینآباد پیرانشهر و همسرش
نیروهای امنیتی ساعت ۵ بامداد روز چهارشنبه ۲۷ مهر ۱۴۰۱ (۱۹ اکتبر ۲۰۲۲) به منزل زانا خوشامن امام جماعت روستای شینآباد پیرانشهر هجوم برده و وی را همراه با همسرش سنور قادری بازداشت کردهاند. بازداشت این زوج جوان با توسل به خشونت انجام گرفته و کودک پنج ساله آنها که شاهد ربوده شدند پدر و مادرش بوده تاکنون قادر به سخن گفتن نیست. اطلاع دقیقی از سرنوشت و محل نگهداری این زوج جوان در دسترس نیست. ( سازمان حقوق بشری ههنگاو،۲ آبان ۱۴۰۱)
انتقال ماموستا “ملاانور رستگار” به زندان مرکزی ارومیه
روز دوشنبه دوم آبانماه، ماموستا “ملاانور رستگار” امام جماعت روستای “شیخان” از توابع اشنویه از یکی از بازداشتگاههای امنیتی ارومیه به زندان مرکزی این شهر منتقل شد. پرونده این روحانی کُرد به دادگاه ویژه روحانیت تبریز ارجاع داده شده است. روز جمعه یکم مهرماه، نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی ماموستا ملاانور رستگار را در جاده اشنویه – پیرانشهر بازداشت کرده بودند. این روحانی کُرد در خطبه روز جمعه از سیاستهای حکومت ایران و برخورد نیروهای امنیتی با معترضان به قتل حکومتی ژینا امینی انتقاد که پس از این سخنرانی وی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.( کوردپا ، ۲ آبان ۱۴۰۱)
نگرانی برای لقمان امین پور؛ چون هم اهل سنت است و هم کرد، اهل سقز و همشهری مهسا امینی
سه شنبه ۳ آبان ۱۴۰۱؛ زندانیان سیاسی زندان گوهردشت با نوشتن نامه ای به آقای جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، از ادامه بازجویی و شکنجه زندانی سیاسی لقمان امین پور در بند ۲۴۱ اوین ابراز نگرانی کرده و خواهان پیگیری نهادهای حقوق بشری در این خصوص شدند. نیروهای امنیتی در روز ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱، به زندان اوین حمله کرده و تعدادی از زندانیان را کشته و تعداد بیشتری را زخمی کردند. زندانی سیاسی لقمان امین پور پس از این حمله وحشیانه در حالیکه مجروح بود به بند ۲۴۱ زندان اوین منتقل و تحت بازجویی و شکنجه قرار گرفت ( کانون حقوق بشر ایران ،۳ آبان ۱۴۰۱)
زندان ارومیه؛ ماموستا “ملاانور رستگار” با تودیع قرار وثیقه آزاد شد
روز پنجشنبه پنجم آبانماه، ماموستا “ملاانور رستگار” امام جماعت روستای “شیخان” از توابع اشنویه با تودیع قرار وثیقه به شیوه موقت تا پایان مراحل دادرسی از زندان مرکزی ارومیه آزاد شد. (کوردپا ، ۵ آبان ۱۴۰۱)
جمعه خونین زاهدان؛ مولوی عبدالحمید در جمع بزرگ حامیان خود: عصر اختناق به پایان رسیده است
از زاهدان خبر میرسد که بسیاری از شخصیتها و امنای اهل سنت در سیستان و بلوچستان روز پنجشنبه ضمن اعلام حمایت قاطع از مولوی عبدالحمید، شناخته شدهترین روحانی این منطقه و امام جمعه زاهدان، به مسجد مکی این شهر رفتهاند و خود را برای برگزاری نماز جمعه ششم آبان آماده میکنند. مسجد مکی مهمترین مسجد اهل سنت در سیستان و بلوچستان است که حیاط آن حکم مصلی برای نماز جمعه این شهر را هم دارد. حدود یک ماه پیش – جمعه ۸ مهر – نمازگزارانی که پس از خطبههای مولوی عبدالحمید، برای اعتراض به «تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان» تجمع کرده بودند با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند و آن طور که گزارش شده تنها طی ۲ ساعت تیراندازی، بین ۸۰ تا ۱۰۰ نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند.( بی بی سی فارسی ، ۵ آبان ۱۴۰۱)
احضار مولانا نظیر احمد ریگی به اداره اطلاعات
پس از همبستگی روحانیون و مردم بلوچ در محکوم کردن کشتار روز جمعه خونین زاهدان و صدور بیانیه توسط مدرسین مخزن العلوم خاش، جمهوری اسلامی برای شکست همبستگی، مولانا نظیراحمد ریگی را احضار و مورد بازجویی قرار داد. (هرانا ، ۱۰ آبان ۱۴۰۱)
تداوم بازداشت و نامعلوم بودن سرنوشت یک روحانی کُرد
یک روحانی کُرد به نام ماموستا “ملا زانا خوشامن” اهل پسوه ساکن شینآباد پیرانشهر همچنان در بازداشت به سر میبرد و از سرنوشت وی اطلاع دقیقی در دسترس نیست.(منبع مطلع ، ۱۱آبان ۱۴۰۱)
با پایان دوران محکومیت؛ عین الله رضازاده جویباری از زندان ساری آزاد شد
عین الله رضازاده جویباری، روحانی منتقد با پایان دوران محکومیت از زندان ساری آزاد شد. (هرانا ، ۱۲آبان ۱۴۰۱)
احضار و قتل دو روحانی اهل سنت بلوچ که از مواضع مولوی عبدالحمید اعلام حمایت کرده بودند
طبق گزارشهای رسیده به تلوزیون کلمه، مولوی نظیراحمد ریگی مدیر داخلی حوزه علمیه مخزن العلوم خاش به اداره اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفته است. از سویی دیگر، از اِسپَکِّه، شهری در بخش مرکزی شهرستان لاشار در استان سیستان و بلوچستان گزارش شده که یک روحانی بلوچ پس از اعلام همبستگی با مولوی عبدالحمید و خانواده کشته شدگان روز جمعه خونین زاهدان به قتل رسیده است. این قتل کار ماموران لباس شخصی است. هویت این روحانی بلوچ مولوی “یوسف رئیسی” فرزند عبدالرشید امام جماعت روستای هریدوک شهرستان لاشار عنوان شده است. گفته می شود آثار شکنجه و ضرب و جرح و اثراتی از بستن دست و پای آقای رئیسی با طناب بر پیکر او مشاهده شده است. (هرانا ، ۱۳ آبان ۱۴۰۱)
نامه ۹ زندانی سنی مذهب از زندان مشهد به مقامات سازمان ملل
۹ تن از زندانیان سنی مذهب محبوس در زندان وکیل آباد مشهد با نگارش نامه ای خطاب به مقامات سازمان ملل، درخواست رسیدگی به پرونده خود را کردهاند. این زندانیان نسبت ظلم و محرومیت هایی که در روند دادرسی خود متحمل شده اند، اعتراض کرده و در بخشی از نامه خود ضمن اشاره به ضرب و شتم جهت اخذ اعترافات اجباری از فشار بر روی اعضای خانواده خود نیز خبر دادهاند. (هرانا ، ۱۳ آبان ۱۴۰۱)
بازداشت دو تن از روحانیون اهل سنت در بیرجند و سردشت توسط نیروهای امنیتی
دو تن از روحانیون اهل سنت در بیرجند و شهرستان سردشت بازداشت شدند. یکی از بازداشت شدگان مولوی “علیرضا اصغری”، توسط اطلاعات بیرجند بازداشت شد. دیگری ماموستا عبدالمجید، امام جمعهی روستای سیپکان شهرستان سردشت است که به دلیل حمایت از مواضع مولانا عبدالحمید و محکوم کردن جنایت رژيم در جمعهی سیاه وخونین زاهدان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است (کلمه ، ۱۴ آبان ۱۴۰۱)
پس از مولانا عبدالحمید، مکتب قرآن کردستان نیز خواهان برگزاری رفراندوم شد!
مکتب قرآن کردستان با انتشار یک بیانیه در رابطە با خیزش سراسری ایرانیان خواهان برگزاریِ رفراندوم تغییر قانون اساسی شد. مکتب قرآن که توسط علامه احمد مفتی زاده بنیانگذاری شده است با اشاره به ظلم و تبعیض چهل ساله در حق ملت و اقوام ایرانی می نویسد: برای مثال نبودن آزادیهای مشروع و دینی، گزینشهای عقیدتی و فراقانونی، اختصاص صدا و سیما به حاکمیّت، عدم اجازهی مشارکت نخبگان و دلسوزان از اقوام مختلف در پستهای کلیدی و حساس برای ادارهی کشور، زندانی شدن و شهادت بسیاری از دگراندیشان و فعالان مدنی، ممانعت از آموزش زبان های کردی، بلوچی و ترکی در مدارس و دانشگاهها، گرانی و سختیِ معیشت، بیکاری و مهاجرت، نمونههایی از این همه ظلم و نابرابری است.(خبرگزاری کلمه.۱۸.ابان۱۴۰۱)
جهت کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان بازدید فرمایید:
آخرین دیدگاهها