تهیه کننده نمودار و جدول: سعید پورمند
تهیه کننده گزارش: زهرا باجلان، سعید پورمند
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۵۷خبر که در طول دی ماه ۱۴۰۱تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایرنا، ایلنا، هنرآنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهریآنلاین و مهرنیوز جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق هنر و هنرمندان در آذر ماه همکاری کردند، خانمها و آقایان: رزا جهانبین، سمانه بیرجندی، مرضیه مهدیه، زهرا باجلان،مهین ایدر،کوثرولیزاده،مهدی افشار زاده،منا احمدی،مرجان شعبان نژاد،پدرام معادی، سعید پورمند، امیررضا ولیزاده، میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
- ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هیچکس نمی بایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.
با توجه به حجم بالای سانسور و عدم درج کلیه خبرهای مربوط به نقض حقوق هنرمندان ، این گزارش تنها ۲۰٪ خبرهای موجود در کشور را بازتاب خواهد داد.
در گزارش دی ماه ۱۴۰۱به شرح نقض حقوق هنر و هنرمندان می پردازیم:
اجتماعی
درخواست 500 هنرمند خارجی برای آزادی ترانه
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شرق، یورونیوز گزارش داده است که در بین این افراد، چهرههای سینمای جهان ازجمله کیت وینسلت، هنرپیشه برنده جایزه اسکار، کن لوچ، کارگردان بریتانیایی و پدرو آلمادووار، کارگردان اسپانیایی و ماریون کوتیار، ستاره سینمای فرانسه، جرمی آیرونز، بازیگر بریتانیایی و کریستن استوارت، هنرپیشه، دیده میشود که خواستار آزادی او هستند. ( تاریخ ۳/۱۰/۱۴۰۱ خبرگزاری اقتصادنیوز)
اشکان خطیبی هنرمند سینما و تلویزیون: نود روز است در خفا زندگی میکنم!
اشکان خطیبی در متنی که امروز ۳ دیماه در اینستاگرام منتشر کرده با اشاره به اینکه در این مدت یکبار دچار سکته قلبی شده نوشته است: «هر روز از یادآوری آنچه بر سرم آوردند دچار حملههای عصبی میشوم. اینها را نگفتم که ذکر مصیبت کنم. من که هنوز زندهام! اما زیباترین و شجاعترینهای ایران را هر روز و هر شب یا بر سر دار میکنند یا در خیابانها پرپر. اشکان خطیبی بازیگر سینما و تلویزیون، خواننده، مجری و کارگردان ساکن تهران با انتشار تصاویر استوریهای صفحه اینستاگرام خود که از ۲۵ تا ۳۱ شهریور منتشر کرده بود از ۹۰ روز زندگیدر خفا خبر داده و نوشته است: «نود روز است که در خوف و خفا زندگی میکنم. یکم مهرماه برای اتهاماتم! با خشونت رفتاری و گفتاری از سوی بازجوها تفهیم اتهام و به قاضی ارجاع داده شدم. » ( تاریخ ۳/۱۰/۱۴۰۱ خبرگزاری کیهان)
ممنوعالخروجی جمعی چندین ورزشکار و هنرمند
به گزارش تابناک ورزشی؛ خبرگزاری وزارت ورزش نوشت: تعدادی از چهرههای مشهور ورزشی و هنری که قصد داشتند برای تعطیلات ژانویه از کشور خارج شوند، ممنوعالخروج شدند.پیگیریها نشان میدهد این افراد بلیط سفر به مقاصدی از جمله دوبی و آمریکا و اروپا را برای گذراندن تعطیلات ژانویه و جشن کریسمس به همراه خانواده تهیه کرده بودند ولی در زمان اقدام به سفر متوجه شدند که ممنوعالخروج هستند. ( تاریخ ۵/۱۰/۱۴۰۱خبرگزاری تابناک)
هشدار چند مدیر و عضو خانه سینما به حکومت، درباره برخورد با اعتراضات
تعدادی از اعضا و مدیران پیشین و کنونی خانه سینما در گفتوگوهای تصویری جداگانهای از شیوه برخورد حکومت با اعتراضات جاری در ایران انتقاد کردهاند و به مقامهای حکومتی به ویژه رئیس صداوسیما هشدار دادهاند.این گفتوگوها در محل خانه سینما ضبط و در کانال «سیو پنج» وابسته به خانه سینما در یوتیوب منتشر شده است. همچنین گزیدههایی از این ویدئوها در شبکههای اجتماعی هم پخش شده است. ( تاریخ ۲/۱۰/۱۴۰۱خبرگزاری رادیو فردا)
حمایت از هنرمندان صنایعدستی در اولویت قرار دارد
سرپرست میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان گفت: تحول در صنایعدستی و حمایت از هنرمندان این حوزه در اولویت کاری بوده و با تمام توان از این قشر پشتیبانی می کنیم.به گزارش خبرگزاری موج کردستان، منصور مهرزاد در نشست با جمعی از هنرمندان صنایعدستی استان اظهار کرد: خوشبختانه هنرمندان کردستانی توانستهاند طی سالهای اخیر با حداقل امکانات نقشی محوری در تولید و خلق محصولات بیبدیل صنایعدستی و ایجاد اشتغال داشته باشند. ( تاریخ ۱۰/۱۰/۱۴۰۱خبرگزاری موج کردستان)
وزیر ارشاد: روزانه از دوستان، وضعیت برخی خبرنگاران بازداشتی را جویا میشوم/ باید فضای گفتوگو در کشور تقویت شود
شفقنا نوشت: اسماعیلی گفت: چند روز اخیر تعدادی آزاد شدند، تعداد دیگری هم که جزء اهالی فرهنگ و هنر هستند اما ممکن است کار غیر مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر انجام داده باشند، دوستان را مکلف به پیگیر وضعیت آنها کردیم تا در حد ممکن مشکلاتشان را برطرف کنیم.وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به ضرورت شکل گیری گفت وگوی ملی اشاره کرد و گفت: باید روش هایی با رویه های روشن و سازماندهی شده و منتج به نتیجه ایجاد شود تا احساس شود گروه های مختلف و نخبگان می توانند حرف بزنند و حرف هایشان در جامعه پژواک پیدا می کند. ( تاریخ ۱۰/۱۰/۱۴۰۱خبرگزاری خبربان)
فوتبالیست و خبرنگاران ورزشی ایرانی زیر تیغ؛ فیفا سکوت را رعایت میکند
اعتراضات یا خیزش سراسری در ایران از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد و این بار ورزشکاران و روزنامهنگاران ورزشی از تهدیدها، بازداشتها، شکنجهها و اعترافات اجباری در امان نبودهاند. برخی از این چهرهها، حتی در آستانه احکامی سنگین قرار گرفتهاند.در این بین، کمیته بینالمللی المپیک و فدراسیونهای بینالمللی ورزشی تلاش کردند سکوت کامل را رعایت کنند؛ نهادهایی که بالفطره و طبق اساسنامههایخود، موظف به تلاش برای جدایی سیاست از ورزش و محافظت از حقوق ورزشکاران هستند. ( تاریخ ۹/۱۰/۱۴۰۱خبرگزاری ایران وایر)
حمله روزنامه همشهری به علی دایی: «پتک سنگینی بود بر سر ما»
روزنامه همشهری به #علی_دایی تاخته و حمایت او از معترضان را نشانه همراه شدن با ناامنی دانسته است: «چطور با وجدانتان کنار آمدید تا با فراخوانهایی همراه شوید که امنیت مردم را نشانه گرفته است؟ چطور به فراخوان اعتصاب کسانی لبیک گفتید که خواستار افزایش تحریم علیه مردم ایران هستند؟»سردبیر همشهری از علی دایی خواسته اسناد و مدارکش درباره مرگ مشکوک اسرا پناهی را منتشر کند: «حتما سند و مدرکی دارید که در آن مقطع آنقدر محکم گفتید: «اطلاعات من از زادگاهم اردبیل کامل است و اگر به صحت مسئلهای نرسم، هیچگاه اظهارنظر نمیکنم.» تا کی باید صبر کنیم تا اطلاعاتتان را بیان کنید؟ شما گفتهاید که «تاریخ ثابت کرده، میکند و خواهد کرد چه کسانی دروغگو هستند.» خب، برای اینکه در این پیچ تاریخی، دروغگویان را رسوا کنید، مستندات خود را درباره علت فوت اسرا پناهی منتشر کنید.» ( تاریخ ۰۷/۱۰/۱۴۰۱خبرگزاری ایران اینترنشنال)
درخواست بیش از ۶۰۰ هنرمند جهان برای آزادی ترانه علیدوستی
مارک روفالو، بازیگر سرشناس هالیوود با انتشار پستی در شبکههای اجتماعی خود به بازداشت ترانه علیدوستی واکنش نشان داده و از درخواست بیش از ۶۰۰ هنرمند مشهور برای آزادی ترانه خبر داد.روفالو در این پست که روز دوشنبه ۱۲ دی منتشر شده نوشت که بیش از ۶۰۰ هنرمند از سراسر جهان با امضای نامهای سرگشاده خواهان آزادی هنرمند و نویسنده برنده جایزههای جهانی، ترانه علیدوستی شدهاند. ( تاریخ ۱۲/۱۰/۱۴۰۱ خبرگزاری ایران وایر)
رسول نجفیان: با فراموشی سنتهایی مثل قصهگویی دچار سوءتغذیه فرهنگی میشویم
رسول نجفیان معتقد است، پایههای فرهنگِ کشور باید تقویت شود تا جامعه، سوءتغذیه فرهنگی پیدا نکند. این بازیگر، قصهگویی را یکی از سنتهای ایرانی میداند که باید از آن حمایت کرد.رسول نجفیان در کنار فعالیت در عرصه بازیگری و کارگردانی، سالهاست که با قصهگویی مانوس و همراه است. او درباره وضعیت قصهگویی در زندگی ایرانیان به ایرنا گفت: یکی از ارکان مهم تربیتی در خانوادههای ایرانی پیش از آمدن رادیو و تلویزیون، قصهگویی بزرگترها در خانهها، نقالی در قهوهخانهها و اجرای مرشدان و عاشیقها در مراکز مختلف هر محله بود. مردان در قهوهخانهها و محلات جمع میشدند و به داستانهای کهن ارزشمند ایرانی مانند شاهنامه فردوسی، حکمتهای گلستان و بوستان سعدی و حتی غزلیات حافظ گوش میکردند. در خانواهها نیز بیشتر حضور زنان پررنگ بود و قصهگویی از سوی بزرگان انجام میشد و اوج آن نیز در آیینها و مراسم بود. مهمترین رکن این داستانسراییها نیز جنبه آموزشیاش بود و فقط برای سرگرمی نبود.نجفیان افزود: اثر داستانها در گذشته بر مردم بسیار زیاد بود و بسیاری از افراد به دلیل تکرار و شنیدن زیاد، آنها را حفظ بودند و سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل میکردند. ( تاریخ ۱۵/۱۰/۱۴۰۱ خبرگزاری ایرنا)
فیلمسازان را هنوز به خودی غیر خودی تقسیم میکنند/پیشنهادهایی که به فیلمسازان میدهند بیشتر تنبیهی است تا تشویقی
عباس رافعی معتقد است که تغییر اولویت اکران برای برخی از فیلمها توسط سازمان سینمایی بیشتر شبیه یک تنبیه است چون آنها میخواهند فضای هنری را به دوبخش خود و غیر خودی تقسیم کنند ضمن اینکه به جای برخورد هنری با هنرمندان با آنها برخورد نظامی میکنند ( تاریخ ۱۴/۱۰/۱۴۰۱ خبرگزاری خبر آنلاین).
محسن جعفری راد، منتقد سینما و فیلمساز، پس از آزادی از بازداشت «خودش را کشت»
در پی اعلام خبر درگذشت محسن جعفری راد، منتقد سینما و کارگردان، هوشنگ گلمکانی، مدیر مجله «فیلم امروز»، از بازداشت آقای جعفری راد چند هفته پیش در اعتراضات کرج خبر داد و دلیل فوت او را «خودکشی» اعلام کرد.( ۱۸.۱۰.۱۴۰۱ رادیو فردا)
کنارهگیری یک مجری صدا و سیما؛ «زیر بار حرف زور نرفتم»
سعید اکبری، مجری ورزشی از قطع همکاری خود با صدا و سیمای جمهوری اسلامی خبر داد.این مجری صدا و سیما با انتشار یک استوری در اینستاگرام خود نوشت: «تصمیم گرفتم زیر بار حرف زور نرم و علیه ورزشکاران مملکتم صحبت نکنم.»( ۱۷.۱۰.۱۴۰۱ ایران وایر)
اینستاگرام «علی دایی» رکورد زد
پست اینستاگرام #علی_دایی که در پاسخ به عضو سپاه قدس نوشته بود: «کسی می رود که آمده باشد نه کسی که ریشه در این خاک دارد» تاکنون بیش از سه میلیون و ۷۰۰ هزار لایک داشته است.پیش از این یکی از پستهای دایی با ۳.۵ میلیون لایک رکورد بیشترین لایک بین کاربران ایرانی را ثبت کرده بود.هفته گذشته امیرحسین حاجینصیری، عضو نیروی قدس سپاه پاسداران، در شبکه افق صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفت: «اینها قهرمانان ما نیستند. خدا قد بلندی به او داد و هر کس سانتر میکرد توپ به سرش میخورد و گل میشد.»( ۱۹.۱۰.۱۴۰۱ ایران اینترنشنال)
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مطالعۀ ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان بازدید فرمائید:
آخرین دیدگاهها