گزارش آماری ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان – فروردین ماه ۱۴۰۲

تهیه و تنظیم:کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، صدرا مجیب یزدانی

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ۱۲۱ خبر که در طول فروردین ماه ۱۴۰۲ تهیه شده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت های جامعه باشد.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان حقوق ادیان که از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا ، هرانا ، ایسنا ، ایرنا ، ایلنا ، هنر آنلاین ، باشگاه خبرنگاران جوان ، خبرگزاری فارس ، کیهان ، همشهری آنلاین ، مهرنیوز، سازمان ماده ۱۸، کردپرس ، کردپا ، کمپین فعالین بلوچ ، هه نگاو ، بی بی سی فارسی ، جمع آوری گردیده، تهیه شده است.

همکارانی که درگردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در فروردین ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، صدرا مجیب یزدانی، رضا شایگان، لیلا رمضان، قندیل دادخواه، پوریا فرجی، سعید طایف، کیمیا قزلباش، آرمان توکلی، احمدکشاورز مویدی، مریم افتخار، اسفندیار سنگری، داود لطفی، محمد مهدی خسرو پناه ، عباس رهبری، مریم حبیبی، لیلا ابوطالبی، کوثر ولی زاده، شراره هادیزاده رئیسی، می باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://adian.bashariyat.org/

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.

ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.

گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه فروردین 1402 شمسی است. این گزارش به‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.

فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.

بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیت‌هایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .

اهل سنت:

اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.

زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.

اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه :

پیام نوروزی مولانا عبدالحمید و دفاع از حقوق مردم

مولانا عبدالحمید با انتشار پیامی نوشت: فرارسیدن سال نو را به ملت سرافراز ایران تبریک عرض می‌کنم. امیدوارم در سال جدید فقر، بی‌عدالتی و تبعیض از کشور رخت ببندد، زندانیان سیاسی آزاد بشوند و ملت شریف ایران جایگاه شایستۀ خود را در جهان باز یابد و به خواسته‌های برحق خود برسد. ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران، ۱ فروردین ۱۴۰۲ )

تجمع اعتراضی شهروندان در زاهدان

روز جمعه چهارم فروردین ماه ۱۴۰۲، شماری از مردم معترض در زاهدان تجمع اعتراضی برگزار کردند. مردم معترض با در دست داشتن پلاکاردها و سر دادن شعارهایی اعتراضی در زاهدان دست به تجمع زدند. در این تجمعات، شهروندان معترض ضمن اعتراض به وضعیت کشور، از مولوی عبدالحمید، امام جمعه زاهدان، حمایت کردند. ( هرانا،۵ فروردین ۱۴۰۲ )

ادامه بازداشت و بیخبری از وضعیت دو تن از نزدیکان مولانا عبدالغفار نقشبندی

دو تن از نزدیکان مولانا عبدالغفار نقشبندی همچنان در بازداشت و بیخبری بسر می برند. هویت این دو جوان بلوچ “عارف دهقانی” و “دادرحیم درخشه” عنوان شده است. گفته می شود عارف در تاریخ ۲۴ آذر ماه ۱۴۰۱، توسط ده ها تن از نیروهای اطلاعات سپاه در یکی از خیابان های راسک بدون تفهیم اتهام و حکم قضایی به همراه ضرب و شتم بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. همچنین دادرحیم نیز در تاریخ یکم بهمن ماه ۱۴۰۱، از مغازه خود توسط پنج تن از نیروهای اطلاعات سپاه بدون حکم قضایی و تفهیم اتهام بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. این دو جوان بلوچ پس از ماه ها بازداشت، همچنان در بیخبری بسر میبرند و از سرنوشت اتهامات انتسابی علیه آنها اطلاعی در دسترس نیست. همچنین نیروهای اطلاعات سپاه تاکنون اجازه تماس تلفنی با خانواده را نیز به این دو جوان بلوچ ندادند. ( کمپین فعالین بلوچ،۷ فروردین ۱۴۰۲ )

اعتصاب غذای دست کم ۶۹ طلبه بازداشتی دارالعلوم مکی در اردوگاه الغدیر زاهدان

دست کم ۶۹ طلبه مدرسه دینی دارالعلوم زاهدان از افغانستان که بیش از ۴۰ روز است در کمپ الغدیر زاهدان بازداشت بلاتکلیف هستند در اعتراض به شرایط خود، کمبود غذا، امکانات و بدرفتاری ماموران، دست به اعتصاب غذا زده‌اند، تلاش برخی از اساتید مدارس دینی برای قانع کردن طلاب به شکستن اعتصاب بی‌نتیجه بوده است. در سفر اخیر هیأت دیپلماتیک دولت افغانستان به ایران، مسئول امور مهاجرین این دولت با مسئولان ایرانی رایزنی کرده‌ اند،‌ اما نتیجه ای از این دیدار حاصل نشده است و این امر باعث شده تا بسیاری از مهاجرین از بیم بازداشت شدن به صورت قاچاقی و از مسیرهای پرخطر و پرداخت هزینه سنگین به کشورشان بازگردند. همه ساله پس از پایان سال تحصیلی مدارس دینی، طلاب مهاجر افغان از طریق اداره اتباع و امور مهاجرین به افغانستان باز می‌گردند. این روند بین دو تا سه روز طول می‌کشید. اما امسال بیشتر طلابی که به این اداره مراجعه کرده‌اند، در اردوگاه الغدیر وابسته به این نهاد تحت بازداشت نیروهای امنیتی قرارگرفته‌اند. ماموران امنیتی به طلاب گفته‌اند باید اعتراف کنید که در اعتراضات روزهای جمعه زاهدان حضور داشتید. ( شبکه جهانی کلمه،۷ فروردین ۱۴۰۲ )

ادامه اعتصاب عذای زندانیان سیاسی اهل سنت در زندان وکیل آباد مشهد

زندانیان سیاسی اهل سنت در زندان وکیل آباد مشهد، در سی و چهارمین روز اعتصاب خود هستند و در وضعیت فیزیکی بسیار خطرناکی قرار دارند تا حدی که یکی از اعتصاب کنندگان بنام آقای گرگیج را کشان کشان و با توهین و بصورت تحقیر آمیز از بین زندانیان دیگر به بهداری منتقل کردند . دست و پاهای وی رابستند و از او خواستند که اعتصابش را بشکند، و با شکنجه به او سرم تزریق کردند. گفته می شود، حال فرهاد شاکری نیز بسیار وخیم است، او در این اعتصاب ۳۴ روزه ده کیلو وزن کم کرده و از درد شدید قلب ،ضعف و درد چشم رنج می برد . لازم به اشاره است که پیشترهشت زندانی عقیدتی – سیاسی اهل سنت زندان وکیل‌آباد مشهد، در نامه‌ای خطاب به مقامات سازمان ملل، اتهامات مطرح شده از سوی جمهوری اسلامی علیه خود را تکذیب کرده و خواستار دخالت مسئولین ذی‌ربط برای ابطال احکام صادره علیه خود شدند. تهیه‌کنندگان این نامه تأکید کرده‌ بودند که اتهامات مطرح‌شده علیه آن‌ها از جمله «اقدام علیه امنیت ملی»، حاصل «ذهن بیمار وزارت اطلاعات و فیلم‌های ساختگی صدا و سیما» از جمله اعترافات اجباری تلویزیونی است. ( شبکه جهانی کلمه،۹ فروردین ۱۴۰۲ )

ارتباط تلفنی مولوی عبدالمجید مرازدهی با خانواده پس از ۵۷ روز بازداشت

مولوی عبدالمجید مرازدهی از فعالان اهل سنت که حدود دو ماه پیش در زاهدان بازداشت شده بود، روز گذشته دوشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۲ خورشیدی با خانواده خود تماس تلفنی برقرار کرده است. روز گذشته هیئتی از مسئولان امنیتی زاهدان جهت مذاکره با مولوی عبدالمجید به مشهد سفر رفته اند و پس از گفتگو با این شخصیت برجسته اهل سنت، ایشان و خانواده او را تهدید کرده اند. مسئولان امنیتی به مولوی گفته اند؛ باید تعهد بدهی که افراد خانواده ات در فضای مجازی از وضعیت شما اطلاع رسانی نکنند و در ضمن، کانال تلگرامی رسمی ایشان (کانال بهار زندگی) که تا کنون توسط افراد خانواده ایشان فعال است، تعطیل شود. همچنین مسئولان امنیتی به مولوی گفته اند که فرزند و برادرش نیز دست از فعالیت در فضای مجازی بردارند اگر نه در غیر این صورت هر دو را بازداشت خواهند کرد. ( شبکه جهانی کلمه،۹ فروردین ۱۴۰۲ )

بازداشت یک طلبه مدرسه مفتاح العلوم راسک توسط نیروهای اطلاعات سپاه

یک طلبه مدرسه مفتاح العلوم راسک توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. هویت این طلبه مدرسه دینی مفتاح العلوم راسک “حسین آسکانی” ۲۰ ساله فرزند بابو اهل روستای چراغان شهرستان راسک و خواهرزاده ادهم آسکانی برای کمپین احراز شده است. پیشتر ادهم نیز که از همراهان مولانا عبدالغفار نقشبندی بود توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت و پس از ماه ها آزاد شده بود. گفتنی است، پس از ناپدید شدن مولانا عبدالغفار نقشبندی توسط سپاه در مسیر مشهد که در حال رفتن به دادگاه ویژه روحانیت بود، فشارها به نزدیکان وی افزایش چشمگیری پیدا کرده و بسیاری از نزدیکان وی نیز بازداشت شدند. (کمپین فعالین بلوچ،۱۳ فروردین ۱۴۰۲ )

درخواست زندانیان زندان وکیل‌آباد مشهد برای رسیدگی به تهدیدات عناصر اطلاعاتی و امنیتی

زندانیان سیاسی- عقیدتی اهل سنت از زندان وکیل آباد مشهد، طی نامه سرگشاده ای به مجامع بین المللی از سالها جنایتی که از طرف دستگاه قضایی به طور خاص از طرف قضاتی چون حسن حیدری و هادی منصوری بر آنان می رود نوشته و خواهان رسیدگی به وضعیت خود شدند. (شبکه کلمه،۱۳فروردین ۱۴۰۲ )

مولانا گرگیج: در اروپا یک مسلمان نخست‌وزیر می‌شود، چرا ما اهل سنت در ایران یک وزیر نداریم؟

وی گفت: مردم همین چیز را می‌خواهند؛ یک حاکم،‌ یک حکومت فراقومی، فرادینی، فرامذهبی. یک دین، یک مذهب، یک گروه نمی‌تواند حاکم مطلق بشود. کشور سهم همه است. لازم به اشاره است که مولانا گرگیج اواخر آذرماه سال ۱۴۰۰ از امامت جمعه آزادشهر عزل شد؛ برکناری وی اعتراضات مردمی را به دنبال داشت. (شبکه کلمه، ۱۳ فروردین ۱۴۰۲ )

جهت مشاهده و مطالعۀ ادامه اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان بازدید فرمائید: