گزارش آماری نقض حقوق زنان -اردیبهشت ماه ۱۴۰۲

تهیه کنندگان:سپیده عشقی، سعید پورمند، فهیمه تیموری،کیمیا قزلباش

آگاهی بیشتر:

این گزارش آماری از میان 179 اخبار منتشر شده از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان در اردیبهشت ماه تهیه شده است.

این اخبار از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا؛ هرانا؛ ایرنا؛ ایلنا؛ باشگاه خبرنگاران جوان؛ خبرگزاری فارس؛ کیهان؛ همشهری؛ مهرنیوز؛ جمع‌آوری گردیده است.

آمار فوق عمدتا از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

اعضایی که در گردآوری اخبار اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ با ما همکاری کردند عبارتند از: شراره هادی زاده رئیسی، زینب ایزدی، پروین محمدی افقا، سارا آسیابان، پگاه ستایش، مجتبی شیخلی میرالی، لیلا رمضان، کیمیا قزلباش، سپیده عشقی، کوثر ولی زاده، سونیا سوارکوب.

اخبار عمومی

بازداشت یک شهروند زن در قزوین به دلیل انتشار تصاویر مسمومیت دانش آموزان

حسین رجبی دادستان عمومی و انقلاب قزوین از بازداشت یک شهروند زن تحت عنوان “عامل انتشار و ارسال تصاویر مسمومیت دانش آموزان به رسانه های معاند”، خبر داد. به گفته این مقام قضایی، زن بازداشت شده با اتهامات “نشر اکاذیب و تبلیغ علیه نظام” با صدور قرار بازداشت موقت راهی زندان شد. دادستان عمومی و انقلاب قزوین دلیل بازداشت این شهروند را “انتشار تصاویر مسمومیت دانش آموزان و و ارسال آن به رسانه های معاند” عنوان کرد و گفت: “پس از بررسی دوربین های مداربسته بیمارستان مشخص شد، یک زن از زمان ورود دانش آموزان به بیمارستان با حضور در بخش های مختلف درمانی اقدام به تهیه فیلم و عکس از وضعیت دانش آموزان می کند.” این مقام قضایی بدون اشاره به هویت این شهروند در پایان افزود: “برای این فرد پرونده قضایی در یکی از شعب دادسرا تشکیل و متهم موصوف شناسایی و بازداشت و به اتهامات نشر اکاذیب و تبلیغ علیه نظام با صدور قرار بازداشت موقت روانه زندان شد.”( هرانا، ۱ اردیبهشت ۱۴۰۲)

ادامه حواشی حضور بدون حجاب پانته‌آ بهرام؛ مدیر سینما لوتوس اخراج شد

پانته‌آ بهرام در «اکران مردمی» آخرین قسمت سریال «پوست شیر» که در سینما لوتوس برگزار شد بدون حجاب اجباری حاضر شده بود. تصاویر او با استقبال گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی روبرو شد. پس از این اتفاق، معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی گفت: «پس از حواشی ایجاد شده در برنامه اکران قسمت پایانی پوست شیر، مدیر سینما لوتوس برکنار شد.» ( ایران وایر، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)

فائزه هاشمی: برای تحقق مطالبات باید مبارزات مدنی را ادامه داد

پیام «فائزه هاشمی» فعال سیاسی زندانی، آخرین پیام و سخنرانی نخستین روز از همایش مجازی «گفت‌وگو برای نجات ایران» بود که توسط «منصوره حسینی» روزنامه‌نگار خوانده شد. پیام او، آخرین سخنرانی پنل سوم با عنوان «آینده ایران، تقابل گفتمان‌ها»‌ است. این زندانی سیاسی معتقد است که برای رسیدن به این خواسته‌ها، باید مبارزات مدنی را ادامه داد کلیه زندانیان سیاسی، عقیدتی و امنیتی بایستی آزاد شوند و همبستگی را تقویت کرد. او همچنین برگزاری رفراندوم را برای تغییرات اساسی از جمله روابط خارجی، حوزه دینی، موضوعات زنان، برنامه‌های هسته‌ای و این سوال که آیا کشور به رهبر نیاز دارد، به عنوان اقدامات لازم به انجام برشمرده است. انتخابات آزاد و برقراری حاکمیت قانون دو نمونه دیگر از این اقدامات هستند. ( ایران وایر، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)

الهه امیرانتظام: زن، زندگی، آزادی در سایه اجرای عدالت اجتماعی معنا ‌می‌یابد

«الهه امیرانتظام» [میزانی]٬ فعال سیاسی و همسر عباس امیرانتظام٬ از دیگر سخنرانان پنل سوم روز نخست همایش مجازی «گفت‌وگو برای نجات ایران» با عنوان «آینده ایران، تقابل گفتمان‌ها» است. در ادامه این سخنرانی که به دلیل شرایط خاص الهه میزانی به صورت مکتوب انجام شده٬ آمده است: «آنچه که بسیاری انقلاب زن، زندگی، آزادی می‌خوانند و بعضا از آن بهره‌برداری منفعت‌طلبانه و منفی می‌کنند، از نگاه بنده مغشوش است. هر حرکتی اعم از اصلاح یا انقلاب باید عنوانی شفاف و مشخص داشته باشد. ( ایران وایر، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)

مهرانگیز کار: زنان بدون حجاب و بدون ترس مقابل حکومت رژه می‌روند

«مهرانگیز کار» حقوقدان، از دیگر سخنرانان آخرین پنل روز نخست همایش مجازی «گفت‌وگو برای نجات ایران» با عنوان «آینده ایران، تقابل گفتمان‌ها» است. این حقوق‌دان در صحبت‌هایش گشوده شدن افق تازه‌ای در برابر ایرانیان را موجب آن دانست که مخالفان جمهوری اسلامی خواهان تغییر «قانون اساسی دینی» به «قانون اساسی سکولار» شوند. وی «جمهوری اسلامی نه تنها به جمعیت شهروندان ناراضی افزوده است٬ که میزان خشم شهروندان را نیز بالا برده است. این نگرانی وجود دارد که خشم به حق شهروندان در نهایت آتش به جان همه بیاندازد.» ( ایران وایر، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)

پلمب رستوران امیر قلعه‌نویی به دلیل رعایت نشدن حجاب اجباری

رسانه‌ها در ایران خبر داده‌اند که رستوران «امیر قلعه‌نویی»، سرمربی کنونی تیم فوتبال ایران در تهران، از سوی پلیس اماکن پلمب شده است. روزنامه «خبرورزشی» دلیل پلمب این رستوران را «در راستای اجرای طرح عفاف و حجاب» اعلام کرد و برخی رسانه‌ها خبر از برگزاری جشن در این رستوران و رعایت نشدن آنچه حکومت ایران آن را «موازین شرع اسلام» می‌نامد دانسته‌اند. خبرورزشی در بخشی از خبر خود به گزارش پلیس اماکن رجوع کرده و مدعی شده است که مشتریان داخل رستوران «به صورت‌مختلط» و با «کشف حجاب»، «مشغول پایکوبی» بودند. ( ایران وایر، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)

مادر محمدحسن ترکمان: من خودکشی نخواهم کرد، سناریوی تکراری نسازید

«کاملیا سجادیان»، مادر «محمدحسن ترکمان»، از کشته‌شدگان جوان اعتراضات سراسری در بابل، در رشته توییتی با اشاره به تهدیدها و فشارها بر خانواده کشته‌شدگان گفت: «به دیکتاتوری هشدار می‌دهم، من دربرابرخون فرزند مظلومم سکوت نخواهم کرد، هر روز در مغز نداشته‌تان راه می‌روم، هر روز فریاد خواهم شد، هر روز سوهان روحتان می‌شوم. حالا می‌توانید مرا درحادثه رانندگی یا اتفاقی ساختگی خودکشی کنید.» محمدحسن ترکمان، معترض بیست و شش ساله در روز ۳شهریور ۱۴۰۱در بابُل با تیراندازی نیروهای امنیتی کشته شد. از همان زمان مادر او بارها با اعتراض به جمهوری اسلامی بر ادامه دادخواهی تاکید کرده است. به‌همین سبب بارها تحت فشار و تهدیدات مختلف نهادهای امنیتی قرار گرفته است. ( ایران وایر، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)

پیام مشترک مهوش ثابت و فریبا کمال‌آبادی به همایش گفتگو برای نجات ایران

مهوش ثابت شهریاری و فریبا کمال‌آبادی، فعالان مدنی زندانی از جامعه بهائیان پیداست که شما هموطنان گرانقدر عزم خود را برای عزت و آبادانی کشور عزیزمان جزم نموده‌اید. از تفرقه و تجزیه و مصلحت‌جویی شخصی و نزاع بر سر قدرت که مشخصه دوران طفولیت جامعه است عبور کرده، به وحدت در عین تنوع و کثرت روی آورده‌اید. مشخصه برجسته این مرحله از کمال، مشورت و تبادل آرای گسترده و گذار از ایده خشونت و تخریب و جستجوی تدابیر علمی و اخلاقی است.  اکنون اقلیت سنی ایران با حمایت پیشوای روحانی خود از ایده برابری و برادری مذهبی و رفع تعصب و تبعیض و ایران برای همه ایرانیان سخن می‌گویند. ایشان همچنین از حقوق هموطنان بهایی خود که ۴۴ سال است در معرض انواع تبعیضات و محرومیت‌ها قرار دارند، دفاع کرده‌اند. ( ایران امروز، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۲)

پیام دختر و پسر نرگس محمدی به مناسبت روز تولد او

کیانا و علی، دختر و پسر نرگس محمدی، فعال سیاسی زندانی در ایران به مناسبت روز تولد او پیامی را در اینستاگرامش منتشر کردند. این دو که خارج از ایران هستند،‌ می‌گویند که ۸ سال است که مادرشان را ندیدند و یک سال است که حتی صدای او را نشنیدند. خانم محمدی که فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی است، در سال‌های اخیر بارها به زندان افتاده و از آبان سال ۱۴۰۰ با اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «تحصن در دفتر زندان»، «تمرد از ریاست و مقامات زندان» و «تخریب شیشه‌ها» و «افترا» در حال طی کردن حکم ۳۰ ماه زندان خود است. او از داخل زندان بارها با ارسال پیام‌هایی از اعتراضات اخیر در ایران حمایت کرده و حتی در حبس هم دست از فعالیت برای دفاع از حقوق بشر برنداشته است. او به خاطر شهامت و پافشاری اش در دفاع از حقوق بشر جوایز متعددی دریافت کرده است.( ایران امروز، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۲)

درهای ورزشگاه آزادی در صدمین دربی پایتخت هم به روی زنان بسته ماند

تعدادی از زنان هوادار تیم‌های استقلال و پرسپولیس که برای تماشای بازی دربی این دو تیم، روز سوم اردیبهشت به مقابل ورزشگاه آزادی رفته بودند با خشونت نیروی انتظامی مجبور شدند که اطراف ورزشگاه را ترک کنند. فیفا به ایران فشار آورده که اجازه ورود زنان به ورزشگاه‌ها را صادر کند ولی فدراسیون فوتبال و سایر نهادهای امنیتی و انتظامی به بهانه تامین نبودن زیرساخت‌ها، از اجرای این دستور طفره می‌روند. ( رادیو فردا، ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲)

درخواست ۲۰ فعال سیاسی و مدنی برای آزادی فوری گلرخ ابراهیمی ایرایی

بیست تن از فعالان سیاسی و مدنی صدور حکم زندان برای گلرخ ابراهیمی ایرایی را محکوم کردند و خواستار آزادی فوری و بی‌قید و شرط این فعال مدنی شدند. در ادامه این بیانیه آمده است که گلرخ ابراهیمی ایرایی سخنی جز «حمایت از ستم‌دیدگان» و «مطالبه حقوق پایمال‌شده انسان‌ها» نداشته و گناهی جز تلاش صادقانه برای از بین‌بردن همه اشکال تبعیض علیه تمامی انسان‌ها مرتکب نشده است. گلرخ ابراهیمی ایرایی یک هفته پیش در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری به هفت سال زندان محکوم شد. این فعال مدنی علاوه بر حبس، به دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال ممنوعیت حضور در تهران، دو سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروه‌ها و ضبط گوشی تلفن همراه نیز محکوم شده است. ( VOAPNN، ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲)

دخترخوانده‌ امدادگر بلژیکی زندانی در ایران خود را در یک سلول کوچک حبس کرد

دخترخوانده‌ الیویه وندکاستیل، امدادگر بلژیکی محبوس در زندان‌های جمهوری اسلامی، در اقدامی نمادین و در اعتراض به بازداشت و حبس پدرخوانده‌اش، خود را در سلول کوچکی در جنوب بلژیک حبس کرد. هدف از این اعتراض نمادین برجسته کردن بدرفتاری‌هایی است که با امدادگر بلژیکی زندانی در ایران می‌شود. اولیویه وندکاستیل، امدادگر ۴۱ ساله بلژیکی که از بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در ایران بازداشت است، از جمله به جاسوسی متهم و به حبس محکوم شده است. ( ایران اینترنشنال، ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲)

حملات شیمیایی به مدارس؛ شورای هماهنگی معلمان خواستار تشکیل زنجیره انسانی در اطراف مدارس شد

در حالی که حملات شیمیایی به مدارس سراسر ایران به ویژه مدارس دخترانه کشور ادامه دارد، شورای هماهنگی فرهنگیان ایران با انتشار بیانیه‌ای خواستار تشکیل کمیته‌های مردمی و زنجیره انسانی در اطراف مدارس برای حفاظت از دانش‌آموزان در برابر این حملات شیمیایی شد. شورای صنفی معلمان ایران نوشت: «کتمان و توجیهات مسوولین بی‌کفایت، خاک در چشم حقیقت می‌پاشد. فرماندهی نیروی انتظامی کشور ناتوان از تامین امنیت کودکان این مرز و بوم است اما در همان حال اهتمام خود را صرف تهدید زنان آزادی‌خواه کرده است. زنانی که برای انتخاب آزادانه‌ نوع پوشش خود در برابر فشارها و سرکوب غیرقانونی مقاومت می‌کنند.»( ایران اینترنشنال، ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲)

مادر غزاله چلابی در کنار محل دفن فرزندش دچار حمله قلبی شد

حساب توییتری «هیرکانی»، یکی از رسانه‌های حقوق‌بشری و زیست‌محیطی در توییتی، از بستری شدن «فاطمه مجتبایی»، مادر «غزاله چلابی»، از جان‌باختگان اعتراضات در شهر آمل خبر داد. بر اساس آنچه هیرکانی نوشته، خانم مجتبایی در حالی که بر مزار فرزندش حاضر شده بود، دچار حمله قلبی شد و به بیمارستان انتقال یافت. غزاله چلابی، ورزشکار و کوهنورد ۳۳ ساله که دانش‌آموخته رشته مدیریت امور بانکی و حسابداری بود، در تاریخ ۳۰شهریور۱۴۰۱ هنگام حضور در تظاهرات مردم آمل علیه جمهوری اسلامی و هنگامی که با موبایل خود از جمعیت حاضر فیلم می‌گرفت، هدف شلیک مستقیم یکی از نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی قرار گرفت. ( ایران وایر، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲)

دادگاه انقلاب تهران «همکاری با دولت آمریکا» یکی از اتهام‌های نیلوفر حامدی و الهه محمدی دو روزنامه‌نگار ایرانی

مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران گفته است که این دو روزنامه نگار به «همکاری با دولت متخاصم امریکا و اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم هستند. بر اساس این گزارش پرونده این روزنامه نگار به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی ارجاع شده است. ریاست این شعبه با ابوالقاسم صلواتی است که به دلیل نقض فاحش حقوق بشر از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم شده است. خانم حامدی از روزنامه شرق خانم محمدی از روزنامه هم میهن فاصله کوتاهی پس از شروع اعتراضات در ایران بازداشت شدند. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲)

جهت کسب اطلاعات بیشتر و مطالعه ادامه اخبار می‌توانید از سایت کمیته از طریق دفاع از حقوق زنان به آدرس ذیل لینک زیر بازدید فرمایید: