گزارش آماری ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان – شهریور ۱۴۰۲

تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری

تهیه وتنظیم گزارشات : آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر


هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه شهریور 1402 شمسی است. این گزارش به‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.
بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیت‌هایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.

اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه :

جو شدید امنیتی در شهر راسک پس از بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی
روز یکشنبه ٢٩ مرداد ماه ۱۴۰۲، بدنبال بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی ،امام جمعه شهر راسک، فضای امنیتی شدیدی در این شهر و اطراف آن ایجاد شده است. بر اساس گزارش های دریافتی، ده‌ها خودروی ضد شورش در مسیر ورودی و خروجی شهر از مسیرهای سرباز و چهبار مستقر شده و برخی در داخل شهر اقدام به گشت زنی می‌کنند. نیروهای امنیتی مولوی فتحی محمد نقشبندی را در مسیر رفتن به چهبار در برجک ایست و بازرسی نوبندیان (در نزدیکی چهبار) بازداشت کرده و به مکانی نامعلوم منتقل کردند. از اتهام و دلیل بازداشت این روحانی مردمی تا لحظه تنظیم خبر اطلاعی در دست نیست. لازم به ذکر است که روز ۲٣ مرداد ماه ۱۴۰۲، مولوی فتحی محمد توسط سه ارگان اداره اطلاعات، سپاه و نهاد نمایندگی علی خامنه ای به زاهدان احضار و تهدید به بازداشت شده بود. ( رسانک، 3 شهریور 1402)
مدیریت و جامعه مدرسین حوزه علمیه مخزن العلوم خاش با انتشار بیانیه ای خواستار آزادی فوری روحانیون اهل سنت شد.

مدیریت و جامعه مدرسین حوزه علمیه مخزن العلوم خاش با انتشار بیانیه ای، بازداشت فتحی محمد نقشبندی را محکوم کرد و خواستار آزادی فوری این روحانی اهل سنت و مولانا عبدالمجید مرادزهی و مولانا فضل الرحمان کوهی شد. فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه شهر راسک در روز یکشنبه بیست و نهم مردادماه، در مسیر چابهار توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. همچنین، عبدالمجید مرادزهی، روحانی اهل سنت در تاریخ دهم بهمن ماه سال گذشته در زاهدان بازداشت شد. از سوی دیگر فضل الرحمن کوهی، روحانی اهل سنت در حال تحمل دوران محکومیت ۶ سال و ۴ ماه حبس خود در زندان وکیل آباد مشهد است. ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران،3 شهریور 1402)

بازداشت عبدالصمد ریگی از فعالین مذهبی در میرجاوه
روز یکشنبه ٢٩ مرداد ماه (٢٠ آگوست ٢٠٢٣)، عبدالصمد ریگی، فعال مذهبی اهل شهر میرجاوه در یورش شماری از نیروهای حکومتی بازداشت شد. از اتهامات مطروحه علیه عبدالصمد ریگی و مکان و شرایط بازداشت این شهروند بلوچ تا این لحظه اطلاع دقیقی در دست نیست. (حقوق بشری هه‌نگاو،3 شهریور 1402)

جزئیات بازداشت امام جمعه شهر راسک توسط نیروهای امنیتی
روز یکشنبه ٢٩ مرداد ماه ۱۴۰۲، مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه شهرستان راسک در مسیر راسک به چابهار توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. نیروهای اطلاعات سپاه و اداره اطلاعات با همکاری مسئولان شرکت نفت چهبار در طی تماس تلفنی با مولوی فتحی محمد نقشبندی اطلاع داده اند که جهت بازگشایی سهمیه های سوخت ماشین های خانواده خود شخصا به چابهار مراجعه کند. مولوی نقشبندی به همراه فرزند خود، محمد و تعدادی دیگر از همراهان که از هویت آنها تا لحظه تنظیم خبر در دست نیست، به چابهار حرکت کرده‌اند ولی در پایگاه برجک نیروی انتظامی در روستای نوبندیان بازداشت شده‌اند. گفتنی است که بازداشت این روحانی مردمی همراه با توهین و تحقیر بوده است. روز جمعه ٢٧ مرداد ماه، مولوی فتحی محمد نقشبندی پس از احضار و تهدید در روز ٢٣ مرداد ماه در دفتر نماینده علی خامنه ای در شهر زاهدان، انتقادات تندی علیه نهادهای امنیتی و رژیم جمهوری اسلامی ایران داشت. ( رسانک،3 شهریور ۱۴۰۲)

تهدید مولانا عبدالغفار نقشبندی توسط سپاه: «از فعالیت های خود دست بردارید وگرنه ریش و محاسن پدرتان را می سوزانیم«
روز دوم شهریور ماه ۱۴۰۲، مولانا عبدالغفار نقشبندی توسط سپاه پاسداران تهدید به سوزاندن ریش و محاسن پدرشان مولوی فتحی محمد شد. گفته می شود شخصی از سپاه به نمایندگی از حسینی فرمانده سپاه در جنوب سیستان و بلوچستان طی ارتباط تلفنی با مدیر روابط عمومی مولانا عبدالغفار، به وی گفته اند که سکوت کنید و دست از فعالیت های خود بردارید یا ریش و محاسن پدرتان را می سوزانیم. مولانا عبدالغفار نقشبندی در پاسخ به تهدیدات این شخص گفته اند اگر دست به ریش مولانا بزنید ریشه شما را می سوزانیم. مولانا نقشبندی در ادامه گفتند که اگر کوچکترین اتفاقی برای پدرم مولانا فتحی محمد نقشبندی بیفتد سپاه مسئول آن خواهد بود و با این تهدیدات هرگز نمی توانید ما را از مسیر دادخواهی از خون شهدایمان منحرف و ساکت نمایید. ( کمپین فعالین بلوچ،5 شهریور ۱۴۰۲)

جهت کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر و مطالعۀ ادامه اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان به آدرس ذیل بازدید فرمائید: