تهیه کنندگان: سونیا سوارکوب، محمودرضا صالحی، فهیمه تیموری، پروین محمدی افقا
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از۸۵خبر که در طول آبان ماه ۱۴۰۲ تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق کودک و نوجوان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، مشرقنیوز، رکنا، رادیوزمانه، هرانا، ایرنا، ایلنا، رادیو صدای آمریکاش، رادیو بیبیسی، ایران، قطره، رادیو فردا، سازمان حقوق بشر ایران، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری مهر، خبرگزاری خراسان، روزنامه قانون، تسنیم و کمپین فعالان بلوچ جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق کودک و نوجوان در آبان ماه همکاری کردند: کوثر ولیزاده، سونیا سوارکوب، مهناز ترابی، محمودرضا صالحی، فهیمه تیموری، پروین محمدی افقا، پریاترابی، منا احمدیپور، امیرپالوانه، فهیمه امینیون، امیررضا ولیزاده میباشند. جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
https://koodak.bashariyat.org
اخبار عمومی
حقوق کودکان؛ اجباری کردن «ساعت نماز» در مدارس
دانشآموزان بهویژه دختران دانشآموز در اعتراضات سراسری سال گذشته با برداشتن حجاب اجباری، نشان دادند که ایدئولوژیکترین نظام آموزشی تاریخ ایران علیرغم آنکه همه ابزارهای تبلیغاتی برای گنجاندن مذهب در محتوای درسی را بهکار برد، اما در این زمینه ناموفق بود. بااینهمه وزارت آموزشوپرورش در تازهترین اقدام خود، بخشنامهای با عنوان «تقویت و توسعه فرهنگ اقامه نماز» به مدارس ارائه کرده که در آن «زنگ نماز» باید «در متن برنامه رسمی روزانه مدارس در تمامی دورهها و پایههای تحصیلی به مدت ۳۰ دقیقه» اجباری شود. بنا بر آنچه در بخشنامه اعلام شده آمده است، ادارات آموزشوپرورش شهرها و استانها باید در تمامی مدارس «نمازخانه» احداث کنند و «امام جماعت» نیز داشته باشند.(ایران وایر ۱آبان۱۴۰۲)
نگهداری ۳۴۰ کودک بی سرپرست و بدسرپرست در مراکز تحت نظارت بهزیستی آذربایجانغربی
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی، خانم پروین محمدپوری گفت: در حال حاضر ۳۴۰ کودک بیسرپرست و بدسرپرست در مراکز شبانهروزی و مراکز شبه خانواده تحت نظارت بهزیستی در سراسر استان و۴۶ کودک معلول و بیمار نیازمند پیگیریهای خاص در مراکز نگهداری توانبخشی نگهداری میشوند.(ایسنا ۲آبان ۱۴۰۲)
قصور پزشکی؛ یک کودک ده ساله در بیمارستان بیستون کرمانشاه به کما رفت
یک کودک ده ساله که برای انجام عمل جراحی انحراف چشم از کوهدشت به کرمانشاه رفته بود، به دلیل قصور پزشکی صورت گرفته در بیمارستان بیستون این شهرستان راهی بخش مراقبت های ویژه شد.حیدر حیدری پدر بهار ده ساله به همراه مادرش برای عمل ساده انحراف خفیف چشم کودکشان به بیمارستان بیستون کرمانشاه مراجعه کردند.، دکتر محمود مبلغی اعلام میکند عمل با موفقیت انجام شده است. اما بهار بعد از ترخیص از اتاق عمل به بخش آی سی یو منتقل میشود.در این گزارش آمده است: مدیر بیمارستان اعلام میکند که به دلیل اینکه در اتاق عمل دوربین نصب نبوده، از اتفاقاتی که در اتاق عمل افتاده اطلاعی ندارند. (هرانا ۳ آبان ۱۴۰۲)
خانواده آرمیتا گراوند برای تغییر زمان مراسم هفتم فرزندشان «تحت فشار شدید» نهادهای امنیتی هستند
خانواده آرمیتا «به هیچ عنوان راضی نیستند» که مراسم هفتم او را بهجای پنجشنبه در روز چهارشنبه برگزار کنند رادیو فردا مطلع شده است که ماموران امنیتی، خانواده آرمیتا گراوند را برای تغییر زمان مراسم هفتم دخترشان، به شدت تحت فشار قرار دادهاند. (رادیو فردا ۹آبان ۱۴۰۲)
احراز هویت دستکم ۱۷ شهروند بازداشت شده در مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند
دستکم ۱۷ شهروند در مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند، نوجوانی که بر اثر ضربوشتم نیروهای جمهوری اسلامی ایران در مترو تهران به قتل رسید، بازداشت شدند. این شهروندان که هویتشان احراز شده به دو زندان اوین و قرچک ورامین انتقال یافتهاند و یکی از آنها نیز آزاد شده است. حین برگزاری مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند در بهشت زهرا تهران، حمید عباسپور، هاشم مهرعلیان، مجید هوشنگ کیانپور، محمدرضا فخیمآور، مهران حاجی هاشمی، اصغر سیدفرجی، علی سوختهزا، رامتین بنده، ایمان میری، سیامک مسیح پور، یوسف هوشیار، محمد فضلاللهی و مسعود زینالزاده بازداشت و به قرنطینه زندان اوین انتقال یافتند. (هه نگاو ۱۰ آبان ۱۴۰۲)
تماشای زیاد صفحه نمایشگر نشانه اولیه اوتیسم و بیش فعالی در کودکان
کودکانی که در معرض خطر ژنتیکی اختلال طیف اوتیسم قرار دارند، احتمالا ساعتها در روز را به تماشای صفحه نمایش خود میگذرانند.به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیسن نت، محققان همچنین دریافتند که کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه / بیش فعالی با افزایش سن به تدریج تماشای صفحه نمایش در آنها افزایش مییابد.دکتر «ناگاهید تاکاهاشی»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه ناگویا در ژاپن، میگوید: «در حالی که استفاده طولانی مدت از صفحه نمایش در دوران کودکی به عنوان علت اوتیسم و اختلال بیش فعالی مطرح شده است، نتایج این مطالعه نشان میدهد که برخی افراد ممکن است به لحاظ ژنتیکی به استفاده از صفحه نمایش به دلیل اوتیسم تمایل داشته باشند.»او در ادامه اضافه کرد: «زمان تماشای صفحه نماشگر ممکن است نشانه اولیه اوتیسم باشد، نه یک علت، زیرا کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب بیشتر جذب اشیا میشوند تا افراد.»بیشتر مردم زمان بیشتری را صرف دستگاههای دیجیتالی از جمله گوشیهای هوشمند، رایانهها، تلویزیون و سیستم بازیهای ویدئویی میکنند. محققان گفتند که این امر به ویژه برای کودکان مبتلا به اختلالات رشد عصبی صادق است. (هه نگاو ۱۰ آبان ۱۴۰۲)
راهکارهایی مهم برای کنترل آسم در کودکان
هرچند پاییز زمانی برای تغییرات اساسی در زندگی بچههاست، اما برای بچههایی که آسم دارند چالشبرانگیزتر است. انواع ویروسها و آلرژیها و هوای سردتر و خشکتر همه اینها میتوانند برای کودکان در پاییز سخت و مشکلساز باشند.کودک شما مشغول تمرین فوتبال است که دچار حمله آسم میشود. یا شاید صبح تازه از خواب بیدار شده که ناگهان حمله آسم باعث میشود به داروی نجاتش نیاز پیدا کند. حمله آسم چه در زمان استراحت رخ بدهد و چه در زمان بازی و فعالیت، دیدن فرزندتان که بهشدت سرفه میکند، خسخس دارد و بهسختی میتواند نفس بکشد یا حرف بزند خیلی ناراحتکننده است.خوشبختانه علائم آسم کودکان با استفاده از ترکیبی از داروها و اجتناب از محرکهای آسم بهخوبی قابلکنترل است.بهترین درمان برای آسم کودک شما بستگی به محرکهایی که در کودک شما علائم آسم را ایجاد میکند دارد. این درمان ممکن است بهمرورزمان تغییر کند و شما نقش مهمی در این میان دارید. (اخبارکودکان ۱۲ آبان ۱۴۰۲)
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مطالعۀ ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق کودک و نوجوان به آدرس ذیل بازدید فرمائید:
آخرین دیدگاهها