تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
تهیه وتنظیم گزارشات : علی فروتن، سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه آبانماه 1402 شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
احضار و بازداشت راننده مولوی عبدالحمید توسط مامورین اطلاعات زاهدان
روز پنجشنبه ۷ دی ماه ۱۴۰۲، راننده مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی به اداره اطلاعات زاهدان احضار و سپس بازداشت شد و با گذشت چندین ساعت هنوز همراهان وی در مقابل اداره اطلاعات منتظر هستند. هویت این شهروند بازداشت شده، « رضا اسماعیلزهی» ۵۵ ساله فرزند عبدالرحیم متاهل و دارای فرزند اهل و ساکن زاهدان عنوان شده استبراساس این گزارش، چند روز قبل نیز حاجی رضا در ایست بازرسی ورودی شهر زاهدان که نیروهای اداره اطلاعات در قسمتی از آن مستقر هستند وی را به مدت سه ساعت مورد بازجویی قرار داده بودند؛ در هفته قبل نیز مدیر دفتر عبدالحمید و فرزند وی مولوی الیاس نیز از سوی نیروهای امنیتی مورد بازجویی قرار گرفته بودند .»قابل ذکر است پس از واقعه جمعه خونین دستگاه های امنیتی و نظامی به اشکال و انحای مختلف سعی کرده اند تا از طریق تهدید، بازداشت و ایجاد فضای رعب و وحشت مولوی عبدالحمید و مجموعه مسجد مکی را تسلیم خواسته های خود نمایند که تاکنون موفق نشده اند.( شبکه کلمه,۷ دی ۱۴۰۲ )
فضل الرحمن کوهی به تبعید محکوم شد
فضل الرحمن کوهی به تبعید محکوم شد.براساس حکمی که توسط دادگاه ویژه روحانیت مشهد صادر شده است، این روحانی اهل سنت به پنج سال تبعید به شهرکرد واقع در استان چهارمحال بختیاری محکوم شده است.در این گزارش آمده است که جلسه رسیدگی به اتهامات وی، هفته گذشته در دادگاه روحانیت مشهد برگزار شده بود.آقای کوهی روز یکشنبه ۳۰ مهر امسال، توسط نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت و به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد.فضل الرحمن کوهی، روحانی اهل سنت، پیشتر در آذرماه سال ۱۳۹۸، پس از احضار به دادگاه ویژه روحانیت در مشهد، با همراهان خود بازداشت شده بود.وی در تاریخ نهم مهرماه ۱۳۹۹، توسط دادگاه ویژه روحانیت مشهد به شش سال و چهار ماه حبس محکوم شد.نهایتا آزادی مشروط این روحانی اهل سنت در تاریخ سوم مهر سال جاری، به او ابلاغ شد.(هرانا ,۱۱ دی ۱۴۰۲ )
ابراهیم آبیل، روحانی اهل سنت از زندان زاهدان آزاد شد
روز چهارشنبه سیزدهم دی ۱۴۰۲، ابراهیم آبیل (رودینی) از زندان زاهدان آزاد شد.بر اساس این گزارش، آزادی این روحانی اهل سنت با تودیع وثیقه صورت گرفته است.آقای آبیل در تاریخ ۲۷ مهرماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در یکی از خیابانهای زاهدان بازداشت شده بود.ابراهیم آبیل (رودینی)، روحانی اهل سنت، سخنران مذهبی و مدیر مؤسسه خیریه و فرهنگی رحمت و اهل زاهدان است.تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا,۱۵ دی ۱۴۰۲ )
انتقاد مولوی اکرم کوهی از حکم ۵ سال تبعید برای مولوی فضل الرحمن کوهی توسط دادگاه ویژه روحانیت
مولوی محمداکرم کوهی در مراسم نماز جمعه روستای پشامگ، پنج سال حکم تبعید برای مولانا فضلالرحمن کوهی را محکوم و آن را پارادوکس با آزادی بیان دانست. مولوی محمداکرم گفت: “حکم پنج سال تبعید برای مولانا فضلالرحمن کوهی بدور از هر گونه انصاف است، تمام ملت اهلسنت و حتی دیگر انسانهای آزاد اندیش از این حکم بسیار نگران و پریشان هستند. گاهی مردم از حکمهایی که توسط قضات کشور صادر میشوند حیران میماند که آنها بر چه اساس و مبنایی چنین حکمهای سنگینی را صادر میکنند.” (کمپین فعالین بلوچ, ۱۸ دی ۱۴۰۲)
احضار و بازجویی یک روحانی بلوچ به اداره اطلاعات شهرستان خاش
یکی از اساتید حوزه علمیه مخزن العلوم خاش به اداره اطلاعات این شهرستان احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. هویت این روحانی بلوچ مولوی “نظیر احمد کرمزهی” مدیر داخلی حوزه علمیه مخزن العلوم خاش عنوان شده است. گفته می شود نیروهای اداره اطلاعات طی یک تماس تلفنی وی را به این ارگان نظامی احضار و او را مورد بازجویی قرار دادند. مسئولان اداره اطلاعات از مولوی نظیر احمد خواستند که در صورت داشتن طلبه اتباع خارجه تا هفته آینده همه آنها اخراج شوند. همچنین به این روحانی بلوچ گفته شده که اگر ظرف مدت یک هفته، طلاب خارجی اخراج نشوند، با یورش به این حوزه آنها را بازداشت و رد مرز خواهند کرد. (کمپین فعالین بلوچ, ۱۸ دی ۱۴۰۲)
۴۰ درصد نمایندگان اهل سنت رد صلاحیت شدند!
جلال محمود زاده نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی گفت: ۴۰ درصد نمایندگان اهل سنت مجلس ردصلاحیت شدند. وی درباره رد صلاحیت خود افزود: موافقت با استیضاح وزیر کشور باعث ردصلاحیتم شد. مگر میشود کسی ۳ دوره نماینده مجلس باشد، اما قانون اساسی و نظام را قبول نداشته باشد؟ (کلمه, ۱۸ دی ۱۴۰۲)
ممانعت نهادهای امنیتی از سفر حاکم شرع مردمی کُردستان به خارج از کشور
در ادامه فشارها به فعالان مذهبی اهل سنت ایران، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در فرودگاه بین المللی خمینی، مانع از سفر “کاک حسن امینی”، حاکم شرع مردمی کُردستان و همراه وی کاک هاشم حسینپناهی به خارج از کشور شدند. دفتر محکمهی شرع کردستان در شرح این رویداد عنوان کرده که این دو فعال مذهبی کُرد اهل سنت در پی دعوت “اتحادیه جهانی علمای مسلمین” برای شرکت در ششمین مجمع عمومی این اتحادیه که در کشور قطر برگزار میشود، عازم سفر بودند. براساس این گزارش، نهادهای امنیتی در فرودگاه بینالمللی خمینی، بدون ارائه هیچ دلیل و حکمی، علیرغم انجام تمامی مراحل قانونی و ثبت مهر خروج از کشور بر گذرنامهها و اخذ کارت پرواز، مانع از سوار شدن آنها به هواپیما شدند و گذرنامههای آنان را توقیف کردند. (کلمه, ۱۸ دی ۱۴۰۲)
مولوی حمیدالله فاروقی با قید وثیقه آزاد شد
مولوی “حمیدالله فاروقی” که ۱۰۵ روز پیش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شده بود، روز ۱۷ دی ماه ۱۴۰۲ با قید وثیقه از زندان مرکزی زاهدان آزاد شد. وی یکی از کارکنان مسجد جامع مکی زاهدان است به اتهام انتقال ماهواره استارلینک برای دفتر مولوی عبدالحمید بازداشت شده بود. وی پیشتر به همراه پدرش “عبدالسلام فاروقی” در یکی از خیابان های شهر زاهدان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده و در طول مدت بازداشت مورد شکنجه های جسمی و روحی قرار گرفته بود. (کلمه, ۱۸ دی ۱۴۰۲)
جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین مطالعه ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان به آدرس ذیل بازدید فرمائید:
آخرین دیدگاهها