گزارش آماری و تحلیلی ماهیانه نقض حقوق زنان – مهر ماه ۱۴۰۳

تهیه و تنظیم کنندگان : نغمه ظریف مقدم، فاطمه تیموری، شراره هادی‌زاده رئیسی، محمد گلستانجو

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ٨١ خبر که در طول مهر ‌ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کانون حقوق بشر ایران، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمع‌آوری ‌گردیده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در مهر ماه همکاری کردند: شراره هادی‌زاده رئیسی، پروین محمدی افقا، نازی جلالی، سونیا سواركوب، مریم رمضان پور، پوراندخت اسلامی، فاطمه شدید، مونا احمدی پور، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، معصومه کریمی، فروغ آزدی، سارا آسیابان، امیر پالوانه، محمد گلستان‌جو، میلاد طاهر آبادی ،می‌باشند.

جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://zanan.bashariyat.org

اخبار عمومی

تفتیش منزل یک شهروند بهایی در یزد

روز دوشنبه ۲ مهر ۱۴۰۳، منزل فریبا اشتری، شهروند بهائی ساکن یزد تفتیش شد. یکی از نزدیکان او ضمن تایید این خبر گفت صبح امروز نیروهای امنیتی با مراجعه به محل سکونت خانم اشتری، اقدام به تفتیش منزل وی کرد. ماموران ضمن ضبط گوشی و لپ تاپ این شهروند، شماری کتاب و تصاویر مرتبط با آیین بهائی را نیز با خود بردند.این شهروند بهایی پیش از این نیز به دلیل اعتقادات خود سابقه بازداشت و محکومیت را دارد. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.  (۲ مهر۱۴۰۳هرانا )

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ده زن بهایی در اصفهان

در روز دوشنبه ۲مهر ماه،جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ندا بدخش، آرزو سبحانیان، یگانه روح بخش، مژگان شاهرضایی، پرستو حکیم، یگانه آگاهی، بهاره لطفی، شانا شوقی فر، نگین خادمی و ندا عمادی، شهروندان بهائی،درشعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان برگزار شد.درجریان این دادگاه،به ریاست قاضی توکلی این شهروندان از بابت اتهامات انتسابی تبلیغ علیه نظام، با حضور وکلا، به دفاع از خود پرداختند. آنان در بخشی از دفاعیات خود، به آزارهای فیزیکی و کلامی که در جلسات بازجویی روی داده بود اشاره کرده اند و قاضی دادگاه، از این موضوع اظهار تعجب و بی اطلاعی کرده است. پیشتر در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۴۰۳، کیفرخواست پرونده این شهروندان توسط شعبه هجدهم بازپرسی دادسرای اصفهان صادر شد. این ۱۰ زن بهائی، در تاریخ ۱ آبان ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و طی دو ماه در تاریخ های متفاوت با تودیع وثیقه از زندان دولت آباد اصفهان آزاد شدند. یگانه آگاهی پیش از این نیز سابقه بازداشت داشته است. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند.(۲مهر۱۴۰۳ هرانا )

اعتراض دادستان به حکم برائت افسانه شاهی علیرغم عدم اثبات اتهامات وی

افسانه شاهی شامگاه پنجشنبه ۱۰ خردادماه ۱۴۰۳ در جریان هجوم مسلحانه نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران به منزل خانوادگی خود و با کشیدن اسلحه به روی حاضران در خانه‌شان بازداشت شده بود. این شهروند به مدت ۲۳ روز در سلول انفرادی زندان ارومیه تحت بازداشت بوده و نهایتاً ۲ مردادماه با تودیع وثیقه‌ی ۶۰۰ میلیون تومانی و موقتاً تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شده بود.پس از عدم اثبات اتهامات وارده به افسانه شاهی، شهروند کُرد و اهل بوکان،واعلام برائت از سوی قاضی،در پی اعتراض دادستان بە حکم صادره پرونده‌اش به دادگاه تجدیدنظر ارومیه فرستاده شد.افسانه شاهی،کوهنورد ۳۲ ساله‌ی اهل بوکان که به تبلیغ علیه نظام متهم شده بود، پس از گرفتن حکم برائت از سوی قاضی دادگاه کیفری بوکان بدلیل عدم اثبات اتهامات وارده به وی با اعتراض دادستان به حکم صادره، پرونده‌اش به شعبه‌ی ۲۳ دادگاه تجدیدنظر ارومیه ارجاع داده شده است.وی تاتاریخ ۱۱ مهرماه باید در شعبه ۲۳ دادگاه تجدیدنظر ارومیه حاضر شود.(۶ مهر۱۴۰۳ هه نگاو)

جلسه آخرین دفاع کوکب بداغی برگزار شد

آخرین جلسه بازپرسی کوکب بداغی پگاه در دادسرای اهواز برگزار شد. در جریان این جلسه که روز سه شنبه ۱۰ مهرماه، در شعبه ۱۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اهواز برگزار شده، خانم بداغی دفاعیات آخر خود را از بابت اتهامات انتسابی ارائه داده است. مصداق اتهامات مطروحه علیه خانم بداغی فعالیتهای صنفی و معلمان وی عنوان شده است. وی پس از تفهیم اتهام، با تودیع وثیقه یک میلیارد تومانی آزاد شده است.این فعال صنفی، پیشتر با دریافت ابلاغیه ای به این مرجع قضایی احضار شده بود.(۱۱ مهر۱۴۰۳هرانا )

ممنوعیت تماس سکینه پروانه در پی اعتصاب غذا هم‌زمان با سالگرد قتل حکومتی ژینا امینی

سکینه پروانه زندانی سیاسی کُرد اهل قوچان، از سه هفته پیش و در پی اعلام اعتصاب غذا در زندان اوین تهران، از حق برقراری تماس با خانواده خود محروم شده است. وی به نشانه اعتراض به کشتار معترضان جنبش ژن، ژیان، ئازادی به مدت سه روز دست به اعتصاب غذا زده بود. مدت ١٨ روز اخیر را با ممنوعیت تماس و ملاقات در زندان اوین سپری کرده که این امر، نگرانی جدی بستگان و خانواده او را به دنبال داشته است.(۱۴ مهر۱۴۰۳هنگاو )

دادستان تهران علیه نوید محمد زاده و مطهر گونه ای اعلام جرم کرد

نوید محمدزاده، به دلیل اقداماتش بعد از پرتاب‌های موشکی ایران و ایجاد رعب در راستای خدشه به امنیت روانی جامعه مورد برخورد قضایی قرار گرفته است همزمان کانال های نزدیک به نهادهای امنیتی با انتشار مطالبی از اعلام جرم دادستان تهران علیه مطهر گونه ای، ، دانشجوی تعلیقی دانشگاه علوم پزشکی تهران خبر دادند.علت این اقدام انتشار مطالب توهین آمیز توسط خانم گونه ای در خصوص اقدامات نظامی اخیر ایران عنوان شده است.(۱۴ مهر۱۴۰۳هرانا )

حکم اخراج سمیه اخترشمار، فعال صنفی معلمان مریوان از کار عینا تایید شد

هیأت تجدیدنظر وزارت آموزش و پرورش در ۲۶ شهریور ۱۴۰۳، حکم اخراج سمیه اخترشمار، معلم رسمی اداره آموزش و پرورش از کار را عینا تایید کرد.شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران ضمن انتشار این خبر نوشت، آموزش و پرورش کردستان به همراه نیروهای امنیتی و دستگاه سرکوب، در ماه‌های اخیر با پرونده‌سازی علیه فعالان صنفی اقدام به اخراج، کسر رتبه و تعلیق شغلی معلمان این استان کرده است. این شورا در خصوص این احکام اعلام کرده، شورای هماهنگی ضمن حمایت از خانم اخترشمار و پیگیری‌های حقوقی برای اعاده حقوق ایشان، تداوم پرونده‌سازی علیه فعالان صنفی را محکوم می‌کند.(۱۴ مهر۱۴۰۳کردپا )

دومین جلسه دادگاه وریشه مرادی برگزار شد

روز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳، دومین جلسه دادگاه این فعال سیاسی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی با حضور قاضی‌عموزاد، مستشار دادگاه و نماینده دادستان برگزار شد. گقته می‌شود در این جلسه دادگاه قاضی صلواتی به وکلای پرونده و این فعال سیاسی اجازه دفاع نداد. همچنین وکلای پرونده که پیشتر از حق مطالعه پرونده این زندانی سیاسی محروم شده بودند پس از پایان این جلسه، برای چند ساعت موفق به مطالعه آن شدنداین زندانی سیاسی از تاریخ ۱۷ اردیبهشت سال جاری با دستور قاضی صلواتی از حق تماس و ملاقات با خانواده و وکلا محروم شده است.(۱۴ مهر۱۴۰۳کردستان )

خطر اجرای حکم اعدام یک زندانی زن در زندان قزلحصار

روز شنبه ١٤ مهرماه ١٤٠٣ (۵ اکتبر ٢٠٢٤)، سیده زهرا یحیی‌زاده، زندانی محبوس در زندان قرچک ورامین برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی زندان قزلحصار منتقل شده است.به گفته‌ یک منبع مطلع، احتمال اجرای حکم این زن طی روزهای آینده بالقوه است.این زندانی پیشتر بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود. (۱۴مهر۱۴۰۳هه‌نگاو)

همزمان با تفتیش منزل مهنوش مختاری بازجویی شد

روز چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳، ماموران اداره اطلاعات بیرجند به منزل خانم مختاری وارد شدند و پس از یک ساعت و نیم تفتیش منزل، اقدام به ضبط لپ تاپ، تلفن همراه و کتب دینی کردند. در زمان تفتیش منزل، ماموران خانم مختاری را به ستاد خبری اداره اطلاعات بیرجند احضار کردند و وی پس از مراجعه به این نهاد امنیتی ساعاتی مورد بازجویی قرار گرفت. تاکنون هیچکدام از لوازم توقیف شده، به وی بازگردانده نشده است.” شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند.(۱۷ مهر۱۴۰۳هرانا )

کمپین دفاع از شریفه محمدی: درخواست لغو حکم اعدام، یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی است

دفاع از شریفه محمدی، فعال کارگری محکوم به اعدام، سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ در بیانیه‌ای به مناسبت دهم اکتبر، روز جهانی مبارزه با اعدام اعلام کرد گسترش درخواستها برای لغو حکم اعدام، یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی است.در این بیانیه همچنین آمده است: مطالبه لغو مجازات اعدام، از جمله اعتراض به حکم اعدام شریفه محمدی و سایر فعالین محکوم یا در معرض محکومیت به اعدام، از زبان فعالین مدنی، اجتماعی، بازنشستگان، کارگران و هنرمندان، اکنون لغو حکم اعدام را به یک مطالبه اجتماعی و یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی تبدیل کرده است.(۱۸ مهر۱۴۰۳صدای امریکا )

حکم اعدام شریفه محمدی در دیوان عالی کشورنقض شد

امیر رئیسیان و محمدرضا نظری‌نژاد، وکلای دادگستری، از نقض حکم اعدام شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، توسط دیوان عالی کشور خبر دادند.امیر رئیسیان در گفتگو با شبکه شرق گفته دیوان عالی کشور بعد از رسیدگی، حکم موکلم خانم شریفه محمدی را نقض و پرونده را برای رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع داد. یک روز پیش از برگزاری دور دوم چهاردهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران، شریفه محمدی، فعال کارگری از سوی دادگاه انقلاب رشت به اعدام محکوم شد؛ حکمی که واکنش گستردۀ فعالان مدنی و سیاسی را در پی داشت.(۲۰ مهر۱۴۰۳رادیوفردا)

پانزده سال انتظار برای آزادی، ادامه حبس مریم اکبری منفرد در پی آغاز محکومیت جدید

محکومیت دیگر مریم اکبری منفرد به اجر درآمد. آخرین روز دوران محکومیت ۱۵ سال حبس مریم اکبری منفرد، دومین زندانی سیاسی قدیمی‌ زن در ایران است. اما با ارسال محکومیت دیگر وی به اجرای احکام، این زندانی سیاسی کماکان در زندان خواهد ماند. حسین تاج وکیل مدافع وی در این خصوص نوشت: ۱۵ سال حبس با تبعید بدون حتی یک روز مرخصی تمام شد. طی این سالها چند پرونده علیه موکلم تشکیل شد که با حکم برائت مختومه شد اما آخرین پرونده بدون ارائهٔ مستندات منجر به محکومیت ۲ سال حبس اجرایی شد.(۲۰ مهر۱۴۰۳هرانا)

حساب اینستاگرام زینب موسوی پس از شوخی با اظهارات محمود فکری مسدود شد

مسدود شدن حساب کاربری زینب موسوی در اینستاگرام، چند روز پس از آن روی داد که زینب موسوی با انتشار ویدیویی به اظهارات همجنس‌گراستیزانه هفته گذشته محمود فکری، سرمربی سابق باشگاه استقلال واکنش نشان داد و در قالب یک شوخی با مضمون جنسی گفت که همه مردم ایران در این سال‌ها تحت فشار بوده‌اند.چهار روز پیش هم خانم موسوی با انتشار ویدیویی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس خبر داد که به او پابند الکترونیکی‌ بسته‌اند.زینب موسوی، کمدین اهل قم و خالق شخصیت امپراتور کوزکو است که سابقه زندان دارد وی پس از آزادی از زندان در سال ۱۴۰۱ دیگر با شخصیت امپراطور کوزکو طنزپردازی نمی‌کرد. او در اولین ویدیو پس از آزادی‌اش گفته بود که امپراطور سابق است و از او خواسته شده که فقط به مسایل زندگی‌اش بپردازد. او تا کنون بارها ازاحضار و اعمال ممنوعیت‌ها برای تصویر و حضور کاری‌ خود در رویدادها وتهدید‌های جانی از جمله اسیدپاشی خبر داده بود.(۲۱ مهر ۱۴۰۳ بی بی سی)

جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین مطالعه ادامۀ  اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان  به آدرس ذیل بازدید فرمائید: