تهیه و تنظیم کنندگان:سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی، شراره هادیزاده رئیسی ،کریم ناصری
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۶۶ خبر که در طول آذر ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیتهای جامعه باشد.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، مردادنیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، ههنگاو، بیبیسی فارسی، جمعآوری گرمردادده، تهیه شده است.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در آذر ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، صدرا مجیب یزدانی، سینا اشجعی، امیر پالوانه، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، نغمه ظریفیمقدم، عباس رهبری، مریم حبیبی، آیلین علیوردیلوییی، کوثر ولیزاده، پروین محمدی افقا، شراره هادیزاده رئیسی، میباشند.
مولوی عبدالحمید: وقتی یک مسئول از عدالت بجای موشک سخن بگوید بسیار ارزش دارد
مولوی عبدالحمید در سخنان خود در خطبههای نماز جمعه زاهدان با اشاره به سفر اخیر رئیس دولت به بلوچستان، گفت: “بنده معتقدم تاثیر اظهارنظر منصفانه و بیطرفانه از سوی یک مسئول در تامین امنیت از سخنان مسئولی که از بمب و موشک سخن بگوید تاثیرگذارتر است. به یاد دارم یکی از رؤسای جمهور گذشته در سفری که به سیستان و بلوچستان داشت در سخنرانیاش گفت کسانی که در استان ناامنی ایجاد کنند مانند بمب و موشک بر سرشان فرود خواهیم آمد. پس از بازگشت این رئیسجمهور، ناامنی در استان افزایش پیدا کرد. لذا بهتر آن است که همواره از عدالت و انصاف صحبت شود.(هرانا ,۲ آذر ۱۴۰۳ )
اجبار حوزه علمیه توحید میرجاوه برای اخراج طلاب اهل سنت بدون شناسنامه/ دستکم ۳۰ طلبه اخراج شد
در پی فشار بر مدیران حوزه علمیه توحید اهل سنت شهرستان میرجاوه برای اخراج طلاب بدون شناسنامه و تهدید به یورش و بازداشت آنها در حوزه علمیه توسط نهادهای امنیتی، دستکم سی تن از طلاب از این مدرسه و خوابگاه حوزه، اخراج و راهی منازل خود شدند. (رسانک ,۲ آذر ۱۴۰۳ )
سفر مولوی گرگیج به زاهدان پس از سه سال حصر خانگی و ممنوع المنبر شدن وی
مولوی “محمد حسین گرگیج” از علمای برجسته و مردمی اهل سنت و بلوچ ساکن استان گلستان که توسط نهادهای امنیتی و نظامی بصورت حصر خانگی بسر میبرد و از سفر او به زاهدان ممانعت میشد پس از حدودا سه سال با پرواز گرگان به زاهدان سفر کرد.مولوی “محمد حسین گرگیج” از تاریخ ۲۶ آذر ماه ۱۴۰۰، به بهانه یک سخنرانی مذهبی پس از چهل سال امامت جمعه شهر آزادشهر عزل شد و این اتفاق با اعتراضات مردم اهل سنت گلستان همراه بود و پس از آن مولوی گرگیج در مسجد جامعه شهر گالیکش محل سکونت خود نماز جمعه را برپا و سخنرانی می کرد که با فشارها و تهدیدهای بسیاری از سوی حکومت منجمله حصر خانگی و احضار به دادگاه ویژه روحانیت مواجه شد و همچنین فرزند ارشد وی که مدیر دفتر و مسئول رسانه وی بود در تاریخ ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۲، بازداشت شد تا از این طریق مانع ادامه سخنرانیهای انتقادی ایشان علیه جمهوری اسلامی ایران شوند. (رسانک ,۳ آذر ۱۴۰۳ )
امام جمعه اهل سنت راسک به پنج سال زندان محکوم شد
دادگاه ویژه روحانیت مشهد طی حکمی مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه اهل سنت راسک را به پنج سال حبس تعزیزی محکوم کرد.حکم پنج سال حبس مولانا نقشبندی در حالی صادر شده که این روحانی اهل سنت بیش از یک سال و سه ماه است که در زندان وکیل آباد مشهد در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد. (رادیو فردا, ۶ آذر ۱۴۰۳ )
احضار و بازجویی یکی از همراهان مولوی عبدالحمید توسط اداره اطلاعات زاهدان
در ادامه فشارهای امنیتی بر مجموعه مسجد مکی و مولوی عبدالحمید، یکی دیگر از همراهان و محافظان وی به اداره اطلاعات زاهدان احضار شده و چندین ساعت تحت بازجویی قرار گرفته است.هویت فرد احضارشده، « خالد شهبخش (گمشادزهی)» فرزند عبدالخالق و اهل زاهدان، توسط منابع حال وش تأیید شده است. (حالوش ,۷ آذر ۱۴۰۳ )
همسر ماموستا ربیعی: کماکان دادخواه خون شوهرم هستم
همسر ماموستا محمد ربیعی در سالروز قتل شوهرش با انتشار ویدیویی گفت کماکان دادخواه خون شوهرش است.خانم مفاخری در این ویدیو ضمن معرفی خود میگوید: من عایشه مفاخری، همسر شهید ماموستا محمد ربیعی از کشتهشدگان قتلهای زنجیرهای کرمانشاه در سال ۱۳۷۵، بعد از ۲۸ سال همچنان دادخواه خون شوهرم هستم. (ایرانوایر, ۱۲ آذر ۱۴۰۳ )
بازداشت پدر و پسر یک خانواده در پی یورش نیروهای امنیتی به یک منزل در شهرستان میرجاوه
عصر روز سهشنبه ۲۰ آذر ماه ۱۴۰۳، دو شهروند بلوچ که با یکدیگر نسبت پدر و فرزندی دارند، پس از یورش نیروهای لباس شخصی اداره اطلاعات به منزل آنها در شهر میرجاوه بدون نشان دادن حکم قضایی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.خدانظر ریگی حدودا ۵۵ ساله و فرزند وی عبدالباسط ریگی ،۲۷ ساله ، بازداشت عبدالباسط پس از آن صورت گرفته که وی در تاریخ ۱۶ آذر ماه ۱۴۰۳ در مراسم نماز جمعه مسجد جامع میرجاوه نسبت به امامت جمعه توسط مولوی انور ریگی اعتراض کرده و خواستار امامت مولوی عبدالقهار میربلوچزهی شده است.اکنون به مدت چهار هفته است که اهالی این شهر از شرکت در نماز جمعه با امامت مولوی انور خودداری می کنندزیرا آنها معتقدندبه امام جمعه ای که رژیم منصوب کند اطمینان ندارندچون نمیتواند درد مردم را بیان کندوصلاحیت امام جمعه را ندارد(رسانک نیوز ۱۹ آذر ۱۴۰۳)
حمزه درویش، زندانی سیاسی-عقیدتی پس از انتقال به سلول انفرادی دست به اعتصاب غذا زد
این زندانی سیاسی از روز چهارشنبه ۲۱ آذر در اعتراض به انتقال خود دست به اعتصاب غذا زده است. و از دریافت داروهای خود که مربوط به اعصاب بوده، محروم شده است. حمزه درویش ۸ مرداد ۱۴۰۲، در پی گشایش پرونده جدید در دوران حبس، توسط دادگاه انقلاب رشت به ۱۴ سال حبس محکوم شده بود که اواخر مرداد ۱۴۰۳، در پی تسلیم به رای، میزان محکومیت وی به ۱۰ سال و شش ماه حبس تقلیل یافت. حمزه درویش در سال ۱۳۹۵ از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه، به اتهامهای تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی کشور به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.(هرانا ۲۳ آذر ۱۴۰۳)
نگهداری نوزاد هفتماهه در اوین؛ بیش از ۴۵۰ روز بلاتکلیفی والدین
نسیمه اسلام زهی و ارسلان شیخی، متهمان امنیتی سنی مذهب، بیش از ۱۵ ماه است که بازداشت شدند و در بلاتکلیفی بسر میبرند. خانم اسلام زهی به همراه دختر هفت ماهه اش، در قرنطینه زندان اوین نگهداری میشود، اما تاکنون از محل نگهداری آقای شیخی اطلاعی حاصل نشده است. همچنین تاکنون دادگاهی برای آنها برگزار نشده است. خانم اسلام زهی و آقای شیخی، متهمان امنیتی سنی مذهب هستند که شهریورماه ۱۴۰۲، در تهران دستگیر شدند. آنان از آن تاریخ تاکنون به صورت بلاتکلیف در بازداشت به سر میبرند. این افراد پیشتر در دادسرا به ظن عضویت در گروه ستیزهجو داعش تفهیم اتهام شدند. با این حال، رسیدگی قضایی به پرونده آنها تاکنون صورت نگرفته است. علاوه براین، آنها تاکنون ملاقات حضوری با یکدیگر نداشته اند.(هرانا.۲۸ آذر۱۴۰۳ )
مولوی عبدالحمید: حق دادرسی عادلانه برای شهروندان کرد و بلوچ وجود ندارد
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در واکنش به افزایش چشمگیر اعدامهای اخیر در ایران، بهویژه در میان شهروندان بلوچ و کرد، ابراز نگرانی کرد. وی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، از بیتوجهی مسوولان به درخواستهای مکرر برای توقف اجرای حکم اعدام انتقاد کرده و این روند را نگرانکننده توصیف کرد. در هفتههای اخیر گزارشهای متعددی درباره افزایش شمار اعدامها در حکومت جمهوری اسلامی منتشر شده است. ناظران حقوق بشری بارها نسبت به نبود شفافیت و نقض حقوق متهمان در روند دادرسی این افراد ابراز نگرانی کردهاند.(هرانا.۳۰ آذر ۱۴۰۳ )
جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین مطالعه ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان به آدرس ذیل بازدید فرمائید:
آخرین دیدگاهها