حق تحصیل رایگان: حقی که در همه پیمان نامه ها، اعلامیه ها، معاهدات بین المللی، حتی در اصول سوم بند ۳ و سی ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تأکید شده است.
اصل سوم بند 3 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح، و تسهیل و تعمیم آموزش عالی.
اصل30 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
آموزش رایگان برای همه افراد جامعه را یک حق اساسی می داند و دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم ساخته، وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور بطور رایگان گسترش دهد.
از اینرو مسئولین آموزش و پرورش هیچگاه نقض اصل۳۰ قانون اساسی یعنی رواج مدارس پولی را نپذیرفته اند.
اما روند پولیسازی دانشگاهها و مدارس درایران آموزش را به کالایی بدل ساخته است که در بازار خرید و فروش میشود و در مجلس و اموزش و پرورش هر روزه بر رونق این کالا می افزایند و کمتر در مقام حمایت از ارزانماندن آن تلاش میکنند.
بانک جهانی درصد دانش آموزان دوره متوسطه مدارس غیردولتی در سال های ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۷ در کشورهای دنیا را منتشر کرده است که شیب مثبت این درصد در سال های یاد شده در کشور ما بیش از سایر کشورهاست.
بگفته رضا مسلمی، فعال صنفی و عضو کانون صنفی معلمان: سالهاست آموزشِ کیفی، پولی شده است و آنچه در مدارس دولتی ارایه می شود با سطح خدماتی که در برخی مدارس غیردولتی عرضه می شود، به هیچ وجه قابل قیاس نیست.
از سوی دیگر دریافت پول برای کمک به مدرسه موضوعی است که پیوسته موجب اعتراض والدین دانش آموزان است و این درحالیست که مسئولین امر در وزارت آموزش و پرورش و در ابتدای هر سال تحصیلی طی مصاحبه با خبرگزاری های مختلف اعلام می کنند که هیچ وجهی نباید توسط مدارس دریافت شود که البته شعاری بیش نیست.
مسئولان مدرسه ای در نطنز اعلام کردهاند تا مبلغ یاد شده را دریافت نکنند، کارنامه را به والدین دانشآموز تحویل نمی دهند.
در مقابل آقای رضا چاوش پور مدیر آموزش و پرورش نطنز می گوید:
موضوع معافیت مدارس از پرداخت هزینه آب و برق و گاز هنوز اجرایی نشده است و برای 42 واحد آموزشی ما در نطنز قبض صادر میشود و از آنجا که هیچ سرانهای برای اداره مدارس و رسیدگی به امور جاری مراکز آموزشی دریافت نکردهایم، لذا برای رفع امور جاری مدارس دست به دامان والدین دانش آموزان می شویم.
برای نمونه نرخ کالای آموزش مثلا رایگان در نطنز
ابتدایی: یک میلیون ریالمتوسطه اول: یک میلیون و500 هزار ریال | متوسطه دوم که شامل دبیرستانها و هنرستانها میشود:
2 میلیون ریال |
ما مدافعان حقوق کودک و نوجوان با باور به: کودکان و نوجوانان امروزما، آینده سازان جامعه ما خواهند بود
بر لزوم اجرای اصول ۳۰ و ۳ بند ۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ،ماده ۲۶ اعلامیه جهانی حقوق بشر و کلیه اهداف ۱۷ گانه سند۲۰۳۰ یونسکو بویژه هدف چهارم، این عهد نامه بین اللملی را در جهت منافع و حق رشد و زندگی کودکان می دانیم زیرا اجرای این حقوق لازمه رشد کودکان ایران و توسعه پایدار در کشور را به دنبال خواهد داشت.
1178
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
کمیته دفاع ازحقوق کودک و نوجوان
آخرین دیدگاهها