تهیه و تنظیم : مرجان شعبان نژاد، زهرا باجلان، سعید پورمند
ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر:
هیچکس نمی بایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.
با توجه به حجم بالای سانسور و عدم درج کلیه خبرهای مربوط به نقض حقوق هنرمندان ، این گزارش تنها ۲۰٪ خبرهای موجود در کشور را بازتاب خواهد داد.
در گزارش اسفند ماه ۱۴۰۱ به شرح نقض حقوق هنر و هنرمندان می پردازیم:
۱–احضار و اجرای حکم
پرونده ترانه جامه بزرگی به دادگاه تجدیدنظر ارجاع شد ۱۴۰۱/۱۲/۱۴هرانا
خبرگزاری هرانا – پرونده قضایی ترانه جامه بزرگی، شاعر و ترانه سرا، به دادگاه تجدیدنظر ارجاع داده شد. هم زمان پرونده دیگر وی به دنبال صدور بخشنامه عفو مختومه شد.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، پرونده قضایی ترانه جامه بزرگی به دادگاه تجدیدنظر استان قم ارجاع داده شد. خانم جامه بزرگی پیشتر در مرحله بدوی از بابت اتهاماتی از قبیل “تبلیغ علیه نظام” به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود. همچنین پرونده دیگر وی که پیشتر از بابت اتهام “نشر اکاذیب” به صدور حکم ۱۵۰ میلیون ریال جزای نقدی منتهی شده بود، به دنبال صدور بخشنامه “عفو” مختومه شد.ترانه جامه بزرگی، شاعر و ترانه سرا اهل قم، در آذرماه امسال در رابطه با اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و چندی بعد با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.
۲–بازداشت
۳-هنرمندان زندانی
بیش از ۲۰۰ روزنامهنگار آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی را از رییس قوه قضاییه خواستار شدند ۲۳.۱۲.۱۴۰۱ ایران اینترنشنال
بیش از ۲۰۰ روزنامهنگار داخل ایران، در نامهای به غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه، خواستار آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی شدند. در این نامه آمده است با وجود «عفو عمومی» بازداشتشدگان اعتراضات، این دو روزنامهنگار شش ماه است در بازداشت موقت و بلاتکلیفی به سر میبرند.در این نامه که تاکید شده به امضای روزنامهنگاران «داخل کشور» رسیده، خطاب به اژهای آمده است: «اتفاقات و رویدادهای ماههای اخیر در کشور، تاثر و اندوه بزرگی در میان جامعه و همه دلسوزان کشور برانگیخت؛ با این حال تصمیم جنابعالی مبنی بر پیشنهاد آزادی و عفو زندانیان و موافقت رهبری با این پیشنهاد که موجب عفو گسترده و آزادی شمار زیادی از زندانیان اتفاقات اخیر شد، روزنهای از امید در جامعه گشود.»
اعتراضات سراسری؛ روح الله نخعی، روزنامه نگار به حبس محکوم شد ۲۴.۱۲.۱۴۰۱ هرانا
سعید خلیلی، وکیل دادگستری اعلام کرد که روح الله نخعی توسط شعبه بیست و هشت دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام “اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام” به دو سال و هفت ماه حبس محکوم شد.این روزنامه نگار پیشتر در تاریخ یکم مهرماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و نهایتا پس از حدود چهار ماه با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان تهران بزرگ آزاد شد.
برای هنرمندان بازداشت شده در حوادث اخیر مطالبه گر بودیم/ پیگیر پرونده توماج صالحی و سامان یاسین هستیم. ۲۳.۱۲.۱۴۰۱ خانه موسیقی ایران
غزل نهانی: از اواسط شهریور ماه رنگ زندگی ما تغییر کرد. دنیای فردی و اجتماعی همه ما به یک باره دگرگون شد. حتی نحوه برخورد ما با اتفاقات متفاوت بود. در میانه التهابات رخ داده آرام آرام خبرهای مبنی بر بازداشت یا احضار تعدادی از هنرمندان به گوش رسید و فضای پیرامون هنرمندان ملتهب و ملتهب تر شد. در همین راستا کمیته ای با حضور اعضای اصناف هنری یعنی خانه موسیقی، خانه تئاتر و خانه سینما تشکیل شد تا مشکلات و اتفاقات رخ داده برای هنرمندان را پیگیری کند. پیگیری هایی که تا همین روزهای پایانی سال ادامه دارد و باعث دلگرمی در میان هنرمندان شده و پرونده بسیاری از هنرمندان بازداشتی ختم به خیر شده و تعدادی هنوز در حال بررسی است. با مهدی کوهیان، حقوقدان و تهیه کننده که از همان روزهای ابتدایی با این کمیته همراه بود چند ساعتی گفت و گو کردیم و ماحصل حرفایمان را می توانید اینجا مطالعه کنید.
نامه به اژهای درباره دو روزنامهنگار زن معروف / در شب عید صورت گرفت ۲۸.۱۲.۱۴۰۱ شرق
استحضار دارید پس از عفو گسترده و راهگشای بهمنماه جاری، همچنان دو تن از روزنامه نگارانِ بازداشتیِ حوادث تلخ اخیر شش ماه است که در زندان روزگار میگذرانند. در طول چند هفته گذشته نیز اخبارِ امیدوارکننده ای از آزادی آنان شنیدیم که متاسفانه محقق نشد.بنابر گفته مقامات قضایی، مراحل بازپرسی و تحقیقات مدتهاست به پایان رسیده، اظهاراتِ مکرر مدیران مسوول دو روزنامه شرق و هم میهن که این دو خبرنگار در آن مشغول به کار بوده اند، نیز را حتما شنیده اید. با شناختی که از این دو روزنامه نگار دارم و از منش و مشی کاری آنان مطلعم عرض میکنم در کارِ حرفهای خود جز به منافع ملی نیندیشیده اند و پس از این نیز جز این نخواهد بود.جناب آقای اژهای! در آخرین روزهای سال پر نشیب و کم فرازِ ۱۴۰۱، و در آغازِ ورود به سالی که چشم امید به بهبود وضعیت و اصلاح امور داریم، از جنابعالی که در طول تصدی ریاست قوه قضائیه، آرامش و تدبیر و همدلی بر این حوزه حاکم کرده اید درخواست میکنم بعنوانِ عیدیِ بخشِ کثیری از جامعه رسانهای کشور دستور به آزادی خانم ها نیلوفر حامدی و الهه محمدی فرمائید. خدای بزرگ، خدای بندگانِ زندانی و خانوادههای نگران آنان هم هست، یقیین داریم خدای رافت و مهربانی به خوشیِ دلهای آنان، به زندگی و کارتان برکت و خیر عطا می کند.
۴- مطبوعات
اتفاقی مهم که در حوزه ادبیات نمایشی رقم میخورد ۱۴۰۱/۱۲/۱۶ ایسنا
دبیر دوازدهمین دوره سراسری و اولین دوره رویداد بینالمللی تئاتر صاحبدلان گفت: «یکی از اتفاقات مهمی که باید در این چهلوچهار سال در حوزه هنرهای نمایشی و ادبیات نمایشی رقم میخورد، چاپ و انتشار کتابها و نمایشنامههای تئاتر دینی بود.» به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، مراسم آیین رونمایی از کتابهای دوازدهمین دوره سراسری و اولین دوره رویداد بینالمللی تئاتر صاحبدلان با حضور کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی)، اسرافیل فرجاللهی (مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران)، محمود فرهنگ (دبیر رویداد)، سیدمحمدجواد طاهری (مدیر مجموعه تئاتر شهر)، احمد جولایی، حسین نوری، مسلم قاسمی، مهدی کاموس، محسن متینوفا، ابوالفضل ورمزیار، سیدعظیم موسوی، محمد نجاری، ندا ثابتی، یدالله وفاداری و… با اجرای مصطفی محمودی در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
وقتی مرضیه برومند حکمش را گرفت ۱۶.۱۲.۱۴۰۱ ایسنا
مرضیه برومند معتقد است: راه تعالی مملکت ما این است که به لحاظ فرهنگی هم خود را ارتقا دهیم و هم مردم را. در عین حال که برای مردم کار میکنیم نباید در حد کارهای عوامانه سقوط کنیم. به گزارش ایسنا، این کارگردان سینما که به عنوان مدیرعامل خانه سینما انتخاب شده است و به تازگی حکمش را گرفته است، در جایی خطاب به جوانان گفته است:«زندگی را باید به زانو درآورد. راه تعالی مملکت ما این است که به لحاظ فرهنگی هم خود را ارتقا دهیم و هم مردم را. در عین حال که برای مردم کار میکنیم نباید در حد کارهای عوامانه سقوط کنیم. من یکی از موثرترین دورههای زندگیام در شکلگیری شخصیت فرهنگی و هنری خودم را تحصیل در دانشکده هنرهای زیبا میدانم. تاکید میکنم هنرهای زیبا و نه هنرهای نمایشی چون در هنرهای زیبا همه بچههای معماری، نقاشی، مجسمهسازی، موسیقی و تئاتر کنار هم بودند و برخورد و معاشرت بچهها از این رشتهها خیلی تحول به وجود آورد و تاثیر خوبی بر ما داشت.»
بینندهترین سریال تلویزیون؛ تنها ۳۸ درصد مخاطب ۱۴۰۱/۱۲/۱۴ شرق
فرهیختگان نوشت: براساس آخرین نظرسنجی انجام شده توسط مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما از سریالهای نیمه دوم بهمن ۱۴۰۱ سریال «گیلدخت» پربینندهترین سریال تلویزیون بوده است.به گزارش شبکه شرق، این مجموعه توانسته با ۳۸.۴ درصد بیننده خالص در صدر جدول پربینندهترین سریالهای نیمه دوم بهمن قرار گیرد. بیننده خالص یعنی مخاطبانی که به هر نحوی از شبکههای یک و آیفیلم به صورت مجزا یا گاهی از یک شبکه، آن را دنبال کردهاند. همچنین از میان بینندگان خالص سریال گیلدخت ۸۶.۳ درصد در حد زیاد از آن رضایت داشتهاند. مجموعه دیگری که در این فهرست قرار دارد، سریال شهباز است که به کارگردانی حمیدرضا لوافی پخش میشود. این مجموعه با ۱۸.۲ درصد در رده دوم قرار دارد. سریالهای چشمبندی با ۱۴.۸ درصد و کتونی زرنگی با ۱۳.۸ درصد در رتبههای بعدی پربینندهترین سریالهای تلویزیونی قرار دارند.
سایت انصاف نیوز از دسترس خارج شد۱۳.۱۲.۱۴۰۱ شرق
به گزارش شبکه شرق، سایت انصاف نیوز از سایتهای متفاوت و موثر اصلاح طلب است که توسط علی اصغر شفیعیان مدیریت میشود. دلیل از دسترس خارج شدن این سایت هنوز اعلام نشده و مشخص نیست چرا این اتفاق افتاده است.
زوایایی جدید از برخورد فیزیکی عضو شورای شهر با خبرنگار تبریزی۱۰.۱۲.۱۴۰۱ خبرنگار مهر
به گزارش خبرنگار مهر، روز دوشنبه بعد از پایان جلسه شورای شهر تبریز که به بررسی بودجه ۱۴۰۲ تبریز میپردازد بین علیرضا نوای باغبان، عضو شورای شهر تبریز و خبرنگار تبریزی درگیری رخ داده و فیلمها و اخبار آن در فضای مجازی منتشر شد. جواد آقاجان نژاد، مدیر مسئول و صاحب امتیاز یک هفته نامه و پایگاه خبری در تبریز همان خبرنگاری بود که اخبار کتک خوردنش دست به دست شد. او در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: علت برخورد نادرست علیرضا نوای باغبان را نمیدانم، وقتی خبرنگار هنوز سوال خود را نپرسیده و صرفاً سلام داده است میتوانست محترمانه بگوید گوشی را خاموش کنید یا وقت مصاحبه ندارم اما اینکه برخورد فیزیکی انجام دهد کار درستی نیست.
رسانههای داخلی مرجعیت ندارند/ مسئولین به اتفاقات دامن میزنند۱۱.۱۲.۱۴۰۱ خبرآنلاین
فریدون صدیقی روزنامهنگار کهنهکار معتقد است رسانههای داخلی مرجعیت ندارند به این خاطر که مسئولان پاسخگو نیستند. مهسا بهادری: بیش از سه ماه از شروع مسمومیتهای سریالی دانشآموزان در مدارس شهرهای مختلف ایران میگذرد. این حادثه در ابتدا در نهم آذر از یک مدرسه دخترانه در قم شروع شد و بعد از آن به مدارس بروجرد رسید. حالا ردپای این مسمومیتها به مدارس شهر تهران هم کشیده است. در روزهای اخیر مسمومیت دانشآموزان جز سوژههای پررنگ رسانهها شده و پاسخها و دلایل مختلفی از سوی مسئولان برای آن عنوان میشود. تداوم و فراوانی این مسمومیتها، نشان از عمدی بودن آن میداد، اما همچنان این موضوع تکذیب میشود و دلیل دیگری هم برای این اتفاق مطرح نمیشود.
انتقاد به حذف معافیت مالیاتی ناشران کتابهای آموزشی و کمک درسی۸.۱۲.۱۴۰۱ تسنیم
مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران آموزشی با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر حذف معافیت مالیاتی ناشران کتابهای آموزشی و کمک درسی گفت: این اقدام موجب ضرر و زیان این ناشران در وضعیت اقتصادی این روزهای نشر خواهد شد. به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته مجلس شورای اسلامی مصوبه حذف معافیت مالیاتی موسسات کنکور، کمک آموزشی و انتشارات کتابهای کمک آموزشی و کمک درسی را تصویب کرد.امین آصفی، مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با انتقاد به این مصوبه گفت:متأسفانه بر اساس مصوبه روز گذشته مجلس شورای اسلامی، معافیت مالیاتی ناشران کتابهای کمک آموزشی و درسی نیز حذف شد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مطالعۀ ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان به آدرس ذیل مراجعه فرمائید:
آخرین دیدگاهها