تهیه و تنظیم : پویاحسابی، مرجان شعبان نژاد، امیررضا ولی زاده، سعید پورمند زهرا باجلان
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۶۵ خبر در طول تیر ماه ۱۴۰۲تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایرنا، ایلنا، هنرآنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهریآنلاین و مهرنیوز جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق هنر و هنرمندان در تیرماه همکاری کردند، خانمها و آقایان: آیلار اسماعیلی، مهین ایدر، سرور سامانی قلی پور، رژین سراجی، رزا جهان بین، منا احمدی پور، کوثر ولی زاده، مرجان شعبان نژاد، امیررضا ولی زاده میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
- ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هیچکس نمی بایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.
با توجه به حجم بالای سانسور و عدم درج کلیه خبرهای مربوط به نقض حقوق هنرمندان ، این گزارش تنها ۲۰٪ خبرهای موجود در کشور را بازتاب خواهد داد.
در گزارش تیرماه ۱۴۰۲ به شرح نقض حقوق هنر و هنرمندان می پردازیم:
۱–احضار، صدور و اجرای حکم
زهرا توحیدی به دادسرای اوین احضار شد
زهرا توحیدی روزنامهنگار از سوی دادسرای اوین احضار شد. او از بابت اتهامهایی همچون تبلیغ علیه نظام و بر مبنای آن محتویات صفحه اینستاگرام احضار شده است.علیرضا خوشبخت، همسر زهرا توحیدی با انتشار توییتی، از احضار این زندانی سیاسی به شعبه سوم بازپرسی دادسرای اوین خبر داد. بر اساس این گزارش، اتهام خانم توحیدی، “تبلیغ علیه نظام” و مبنای آن “محتویات صفحه اینستاگرام” عنوان شده است. زهرا توحیدی و هدی توحیدی، دو خواهر روزنامهنگار، طی هفتههای اخیر در پی احضار تلفنی و مراجعه به شعبه یک اجرای احکام دادسرای اوین، بازداشت و برای تحمل یک سال حبس راهی زندان اوین شدند. ۱۴۰۲/۰۴/۰۱کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات سه زن روزنامه نگار برگزار شد
جلسه دادرسی به اتهامات سه زن روزنامه نگار به نامهای مهرنوش زارعی هنزکی، سعیده شفیعی و نسیم سلطان بیگی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شد. جلسه طولانی دادرسی که عمدتا بر مطالب نوشته شده توسط این افراد تمرکز داشت در میانه جلسه با طرح موضوع حجاب و مخالفت این افراد با حجاب اجباری به مجادله و حاشیه کشیده شد. این جلسه دادرسی که به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شد حدود ۴ ساعت به طول انجامید. در مورد کیفیت دادگاه قبلا اطلاع رسانی صورت نگرفته بود اما در زمان برگزاری جلسه از ورود افراد دیگر به اتاق دادرسی جلوگیری نشد بر همین اساس تنی از شهروندان و فعالان عرصه خبر از جمله نمایندگان انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران امکان حضور در اتاق دادرسی را یافتند. قاضی افشاری از چهره های ناقض حقوق بشر و تحت تحریم های بین المللی بعنوان رئیس جلسه در ابتدا متهمان را بابت نوشته های آنان و ارتباطات رسانه ای آنان ذیل اتهام تبلیغ علیه نظام مورد مواخذه قرار داد. امری که متهمان با دفاع از نوشتارهای خود که بر معضلات اجتماعی و حقوق بشری متمرکز بوده و توصیف ماهیت روزنامه نگار به آن پاسخ دادند). ۱۴۰۲/۰۴/۱۲(
یک آتلیه عکاسی در مهریز پلمب شد
محمد سجاد اعتباری دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مهریز از پلمب یک آتلیه عکاسی به دلیل آنچه “انتشار کلیپی در فضای مجازی با مضمون کشف حجاب و رفتارهای هنجارشکنانه عنوان کرده، خبر داد و افزود: رسیدگی به پرونده قضایی این آتلیه ادامه دارد( ۱۴۰۲/۰۴/۱۴). هرانا
حکم آزاده صمدی، بازیگر سینما صادر شد
حکم صادره از سوی دادسرای تهران برای آزاده صمدی به دلیل کشف حجاب منتشر شد.آزاده صمدی در دادگاه اظهار داشت: بنده سال هاست با کلاه تردد می کنم و در سریال در حال پخش در پلتفرم هم کلاه بر سر دارم.در حکم این بازیگر آمده :شش ماه استفاده از فضای مجازی و گوشی همراه برای این بازیگر ممنوع است.ابن بازیگر باید به مراکز روانشناسی برای مداوای بیماری ضد اجتماعی خود مراجعه کند و در نهایت گواهی سلامت خود را به مقامات ارائه دهد.(آریانشنال، ۲۷/۰۴/۱۴۰۲)
طاهر جانی بهمن آباد، روزنامه نگار به دادسرا احضار شد
طاهر جانی بهمن آباد، روزنامه نگار در پی شکایت شهرداری بندرترکمن، با دریافت ابلاغیه ای به شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بندرترکمن احضار شد. وی پیشتر در خصوص “تصادف منجر به فوت به علت عدم روشنایی شهری” اطلاع رسانی کرده بود.آقای جانی بهمن آباد باید ظرف مدت پنج روز در خصوص شکایت شهرداری بندرترکمن عیله وی از بابت اتهام “نشر اکاذیب” در این شعبه حاضر شود.(هرانا، ۳۱/۰۴/۱۴۰۲)
حکم افسانه بایگان صادر شد: دو سال حبس تعزیری و مراجعه هفتگی به روانشناس
افسانه بایگان بازیگر سینما و تلویزیون که پیشتر در تاریخ ۱۷ تیر ماه با استناد به ماده ۶۴۰ قانون مجازات اسلامی یعنی “در معرض قرار دادن شیای که بر خلاف عفت و اخلاق عمومی” است، متهم شده و در دادگاه کیفری مجتمع قضائی ارشاد شعبه ۱۰۸۸ حاضر شده بود، به دو سال حبس تعزیری و مراجعه هفتگی به روانشناس محکوم شد.(عصر ایران، ۳۱/۰۴/۱۴۰۲)
۲–بازداشت
بازداشت نازیلا معروفیان پس از احضار به دادسرای اوین
نازیلا معروفیان خبرنگار اهل سقز روز شنبه ۱۷ تیر ماه ۱۴۰۲ در پی احضار به دادسرای اوین بازداشت شد. خانم معروفیان به دلیل مصاحبه با پدر ژینا (مهسا) امینی به دو سال حبس تعزیری، ۱۵ میلیون تومان جریمه نقدی و پنج سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم شد.او در صفحه توییتر خود اعلام کرد که نیروهای وزارت اطلاعات به منزل وی یورش بردند و لپتاپ، تلفن همراه و رکورد او را ضبط و با خود بردهاند.او توسط نیروهای یگان ویژه به بهانه «حجاب اجباری» مورد ضرب و جرح قرار گرفته بود. ۱۴۰۲/۰۴/۱۷کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی
بازداشت محمد صادقی، بازیگر تلویزیون، پس از انتقادهایش از حجاب اجباری
محمد صادقی، بازیگر، پس از انتشار چند استوری اینستاگرامی که در آن با محکومیت حجاب اجباری از گشت ارشاد انتقاد کرده بود با حمله ماموران امنیتی به خانهاش بازداشت شد. او در لایو اینستاگرام با وجود قطع و وصل مکرر تصاویر، مراحل حمله و بازداشتش را به نمایش گذاشت. صادقی در اینستاگرام خود خطاب به ماموران نیروی انتظامی گفت: «برای چی حقوق میگیری دختر مردم را سوار ون کنی ببری کجا؟ او ادامه داد: «شما دوباره شروع کردید، چرا باید اول روزش را با ویدیویی شروع کند که یک زنی دارد یک زن دیگری را به زور میبرد سوار ون کند؟ این بازیگر همچنین خطاب به مردم هشدار داد: در این وضعیت، آن مردی که به همسرش، به دخترش، به خواهرش، به هر کسی میگوید این شال رو بذار دور گردنت که اگر یک وقت بهت گیر دادند بذاری سرت، احمقه. پس از این اظهرات ماموران به خانه صادقی هجوم آوردند و او وقتی متوجه حضور ماموران شد قصد داشت خود را از طبقه سوم به پایین پرت کند که با حضور آتشنشانی و مقام قضایی از تصمیم خود منصرف و دستگیر شد. بازداشت این بازیگر موجی از واکنشها را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است. (۱۴۰۲/۰۴/۲۵ایران اینترنشنال)
جهت کسب اطلاع و آگاهی بیشتر و مطالعۀ ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان به آدرس ذیل بازدید فرمائید:
آخرین دیدگاهها