اطلاعیه ۱۶۱۲ کمیته دفاع از حقوق زنان با موضوع افزایش اعدام زنان در ایران

افزایش اعدام زنان در ایران

با تاسف ایران همچنان بالاترین نرخ اعدام زنان در جهان را دارد و از نظر سرانه اعدام نیز در رتبه نخست جهانی قرار گرفته است. دولت از مجازات اعدام به‌عنوان ابزاری برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه و حفظ بقای خود استفاده می‌کند.

آمار  براساس اطلاعات ثبت‌ شده تعداد زنانی که طی یک سال در ایران اعدام شده‌اند، به ‌طور قابل توجهی افزایش یافته است.

در سال ۲۰۲۴،  تعداد ۳۱ مورد اعدام زنان به ثبت رسیده است.

در فاصله اکتبر ۲۰۲۲ تا اکتبر ۲۰۲۳ با ۱۹ مورد 

در فاصله اکتبر ۲۰۲۱ تا اکتبر ۲۰۲۲ با ۲۱مورد

نشان‌دهنده روندی نگران‌کننده است

اتهامات منجر به اعدام در ایران

قتل، تجاوز جنسی، سواستفاده جنسی از کودکان، قاچاق مواد مخدر، دزدی مسلحانه، آدم ربایی، تروریسم، رابطه جنسی با محارم، زنای محصنه لواط، همجنس گرایی سوءرفتار جنسی، تن فروشی، تلاش برای براندازی جمهوری اسلامی، نافرمانی مدنی، خرابکاری، آتش افروزی، شورش، ارتداد، کفرگویی، احتکار، ایجاد اخلال در تولید، تکرر در مصرف الکل، تهیه یا توزیع خوراک، نوشیدنی، لوازم یا بهداشتی که مصرف یا استفاده از آن‌ها منجر به مرگ شود، تولید و پخش آثار پورنوگرافی، تکرر در انجام دزدی، برخی جرائم نظامی ( مانند فرار از صحنه جنگ، یا همکاری با دشمن و غیره )، محاربه، فساد فی‌الارض، جاسوسی و خیانت

راهکارهای کاهش و محدودیت اعدام در ایران

تجربه توقف مجازات سنگسار (زنا) و اصلاح قانون مبارزه با جرائم مواد مخدر نشان می‌دهد که اقدامات مؤثر زیر می‌تواند به کاهش و محدودیت مجازات اعدام کمک کند:

آگاهی‌بخشی عمومی: افزایش سطح آگاهی جامعه در مورد حقوق بشر و تأثیرات مخرب مجازات اعدام، یکی از راه‌های مؤثر در پیشگیری از این مجازات است. اطلاع‌رسانی گسترده درباره پیامدهای اجتماعی، حقوقی و انسانی اعدام، می‌تواند حمایت عمومی را برای تغییرات مثبت جلب کند.

اصلاحات قانونی: تغییر قوانین ضد حقوق بشری و تضمین رویه‌های عادلانه قضایی ( حذف اعدام و گزینه زندان طویل المدت) از دیگر راه‌های کلیدی است.

فشارهای بین‌المللی: افزایش تعامل و فشارهای مستمر از سوی جامعه بین‌المللی و سازمان‌های حقوق بشری، تأثیر بسزایی در توقف اعدام‌ها داشته است. چنین پیگیری‌هایی باید به‌صورت منظم و هدفمند ادامه یابد.

برای اطلاع: در کنوانسیون‌های بین‌المللی که ایران به آنها پیوسته و همچنین در قانون اساسی ایران مورد تأکید قرار گرفته‌اند. حمایت از جامعه مدنی و ایجاد بستر قانونی برای لغو مجازات اعدام، می‌تواند به کاهش چشمگیر این مجازات در ایران منجر شود.

ما فعالان حقوق بشر، با استناد به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از جمله اصل ۲۱: که بر حقوق زنان تأکید دارد. اصل ۲۲: رعایت حقوق ذاتی و شهروندی را تضمین می‌کند. اصل ۳۴: رعایت حقوق انسانی توسط قانون تأکید دارد.

همچنین، با استناد به اعلامیه جهانی حقوق بشر،: ماده ۳: حق حیات و امنیت زندگی برای همه. ماده ۸: رعایت حقوق انسانی توسط قانون. ماده ۲۲: حق امنیت اجتماعی. صدور حکم و اجرایاعدام‌ را مغایر با موارد ذکر شده می‌دانیم

ما یادآور می‌شویم که براساس کنوانسیون حقوق سیاسی زنان و کنوانسیون حذف خشونت علیه زنان ، دولت‌ها موظف به رسمیت شناختن حقوق زنان و تضمین برابری جنسیتی در جامعه هستند. این اصول ایجاب می‌کنند که تمامی اشکال تبعیض و خشونت علیه زنان، از جمله مجازات اعدام، کنار گذاشته شود و عدالت اجتماعی برای همه افراد جامعه، بدون توجه به جنسیت، برقرار گردد.

۱۶۱۲

کانون دفاع از حقوق بشر در ایران

کمیته دفاع از حقوق زنان