تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
تهیه وتنظیم گزارشات : سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی، شراره هادیزاده رئیسی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۳ شمسی است. این گزارش به صورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار دادهاند.بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییتهای زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانههای اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودییتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
آزادی موقت امام جمعه اهل سنت چاهعلی، شهرستان دلگان با قید وثیقه پس از یک هفته بازداشت
مولوی « عبدالبصیر شاهوزهی »، حدودا ۵۰ ساله فرزند عبدالقادر اهل زاهدان و ساکن دهستان چاهعلی واقع بخش جلگه چاههاشم از توابع شهرستان دلگان، و مدیر سابق علوم دینی مخزنالعلوم منطقه کریمآباد زاهدان است. گفتنی است مولوی عبدالبصیر شاهوزهی در روز یکشنبه ۲۱ بهمنماه ۱۴۰۳ پس از احضار به دادگاه شهرستان ایرانشهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده بود، امروز با قرار وثیقه آزاد شد. از اتهامات و دلایل بازداشت این عالم اهل سنت تاکنون اطلاعی در دست نیست.(هرانا ,۴ اسفند ۱۴۰۳ )
انتقاد تند مولوی عبدالحمید به اعدامها در ایران: «این حجم اعدام با شریعت سازگار نیست»
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳، افزایش اعدامها در ایران را به شدت مورد انتقاد قرار داد.او اعلام کرد: «اعدامهای سیاسی و حتی اعدام بهخاطر جرائم مرتبط با مواد مخدر، با این حجم گسترده، با قوانین شریعت اسلامی سازگار نیست.» عبدالحمید پیشتر نیز بارها خواستار توقف اعدامها شده بود. (ههنگاو,۵ اسفند ۱۴۰۳ )
مولوی عبدالحمید: برای حوزههای علمیه و فعالیتهای مذهبی بودجه تعیین نکنید
امام جمعه زاهدان در خطبههای نماز جمعه این شهر ضمن انتقاد از عدم خرج بودجهها در زمینه اشتغال و حل مشکلات اقتصادی مردم، نسبت به تخصیص بودجه به حوزههای علمیه واکنش نشان داد و گفت: توصیۀ خیرخواهانه ما آن است که در این شرایط برای حوزههای علمیه و مکانهای مذهبی بودجه تعیین نکنید. حوزههای علمیه باید متکی به مردم باشند. روزی که مردم از حوزههای علمیه برنجند فعالیت این مراکز دیگر هیچ فایدهای ندارد و اگر تعطیل شوند بهتر است. (حال وش ,۷ اسفند ۱۴۰۳ )
عابد دهواری با تودیع وثیقه از زندان زاهدان آزاد شد
عابد دهواری ۲۵ ساله، شهروند اهل سنت که چندی پیش در شهرستان سیب و سوران بازداشت شده بود، با تودیع وثیقه از زندان زاهدان آزاد شد.آقای دهواری مورخ ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۳، پس از احضار به دادسرای شهرستان سیب و سوران بازداشت شده بود. تا این لحظه ، از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ,۹ اسفند ۱۴۰۳ )
اعتصاب غذای زندانیان عقیدتی عرب در زندان شیبان، وخامت حال نادر هلیچی
سازمان حقوقبشری کارون از ادامه اعتصاب غذای ۹ زندانی عقیدتی عرب در زندان شیبان اهواز برای پنجمین روز متوالی و وخامت حال نادر هلیچی (عموری) خبر داده است. او که در اعتراض به بلاتکلیفی پروندهاش دست به اعتصاب غذا زده بود، روز ۲۳ اسفند به بیمارستان فاطمه الزهرا اهواز منتقل شد.این زندانیان از ۲۰ اسفند در بند ۸ این زندان اعتصاب غذا کردهاند. هادی حیدری نیز در اعتراض به عدم درمان سنگ کلیه و وضعیت قضایی نامشخص خود به این اعتصاب پیوسته است. نادر هلیچی، که حدود سه ماه پیش توسط اطلاعات سپاه بازداشت شده، متأهل و پدر ۶ دختر است و از اقشار ضعیف اقتصادی محسوب میشود.(ایران وایر ۲۴اسفند ۱۴۰۳)
جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین مطالعه ادامۀ اخبار می توانید از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان به آدرس ذیل بازدید فرمائید:
آخرین دیدگاهها